NRK Meny
Normal

Nå går hun til kamp mot doping

Norge ønsker å lære av Danmark, og vil samarbeide med treningssentrene for å bekjempe dopingmisbruk utenfor idretten.

Anne-Grete Strøm-Erichsen

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen lover at det omfattende dopingmisbruket i Norge skal få god plass i den kommende stortingsmeldingen om rus.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK/Privat

– Vi gleder oss over de nye signalene, sier Antidoping Norge etter at helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen lovet tøffere kamp mot dopingmisbruket som foregår i helsestudioer og andre steder utenfor den organsierte idretten.

På Stortinget fikk statsråden bred politisk støtte. Frp går lengst.

– Vi kan ikke lenger se på at ungdom skader seg på denne måten, og må derfor kriminalisere anabole steroider en gang for alle, sa Morten Stordalen (Frp).

Bekymret

Ulovlig dopingfabrikk i Romsdal

Stuelaboratorium i Romsdal. Det er ingen kontroll med hygiene eller kvalitet.

Foto: Politiet

Statsråden vil involvere alle treningssentrene i Norge for å hindre økende dopingmisbruk, spesielt blant unge.

– Dopingmisbruket har økt de siste årene, og jeg er svært bekymret. Vi skal nå intensivere arbeidet, og jeg skal sørge for at doping blir gitt stor plass i stortingsmeldingen om rus som kommer senere i år, sier Strøm-Erichsen.

NRK har i en rekke reportasjer på radio, nett og TV i høst fokusert på den norske dopingverdenen. Norge flommer over av ulovlig dop, og hverdagsbruken øker.

– Det er ingen tvil om at NRKs fokus på dette, og økningen i misbruket ellers i samfunnet, har bidratt til at vi nå ønsker å gjøre noe konkret, sier helse- og omsorgsministeren til NRK.no.

«Alle» vil gjøre noe

Både sentrum-, høyre- og venstresiden ga i dag sin klare støtte til å forebygge det landsomfattende problemet. Ap-representant Wenche Olsen ønsket statsrådens svar på følgende spørsmålet:

«Hvordan vil statsråden bidra for å hindre og forebygge at flere unge mennesker ødelegger sin fysiske og psykiske helse som følge av dopingmisbruk?»

Jeg tar dette opp fordi jeg merker den enorme fokuseringen på kropp. I tillegg kjenner jeg flere som er berørte av dette, sier Olsen.

Wenche Olsen møter Hormonlaboratoriet på Aker og Dopingtelefonen

Wenche Olsen (nummer to fra venstre) møtte representanter fra Hormonlaboratoriet på Aker og Dopingtelefonen på Stortinget i dag.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Vil treffe ungdom på nett

Stortingspolitikerne stilte med mange forslag i kampen mot doping i dag. Alt fra totalt forbud mot doping, bredere informasjonskampanjer, direkte kampanjer mot ungdom på nett, bredere kompetanse i primærhelsetjenesten til direkte samarbeid med treningssentrene.

– Det å treffe de unge på nett er et tiltak vi ser ekstra nøye på. Det tror jeg kan fungere, sier Strøm-Erichsen.

Representanter fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti hadde mye på hjertet.

– Vi mangler kunnskap om dette, derfor foreslår jeg at vi ser til nabolandene våre. Jeg er uansett glad for at ministeren sier at dette vil få stor plass i den kommende stortingsmeldingen, sa Laila Dåvøy (KrF).

– Jeg ønsker å fremheve forslaget fra Hormonlaboratoriet på Aker. De ønsker å etablere et nasjonalt kompetansesenter for forebygging og behandling av senskader ved dopingmisbruk, sa spørsmålsstilleren Wenche Olsen (Ap).

– Trenger handlekraft

Halvor Byfuglien

Halvor Byfuglien fra Antidoping Norge var på plass på Stortinget i dag.

Foto: Antidoping Norge

Antidoping Norge – stiftelsen som er opprettet for å sikre at kontroll- og påtalevirksomheten for dopingsaker organiseres uavhengig av Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) og staten – er positiv til det som kom fram fra Stortingets talerstol i dag.

– Det var en god debatt med bredt engasjement. Det er lovende at Strøm-Erichsen sier at hun vil ta tak i dette. Nå forventer vi en grundig gjennomgang mot stortingsmeldingen som kommer, sier kommunikasjonsrådgiver Halvor H. Byfuglien.

– Forslagene fra politikerne har vært gode, men nå trenger vi handlekraft.

  • Se multimedie-fortellingen om doping i Norge her.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger