Strøk på matteeksamen - fikk tilbud om lærerutdanning likevel

Til tross for regjeringens minstekrav om karakteren 4 i matte for å komme inn på lærerutdanningen, fikk flere med 3 i matte tilbud om restplass. Samordna opptak beklager tabben.

Lærerutdanningen i Bodø

FIKK TILBUD HER: Camilla Nordal sier hun fikk tilbud ved lærerutdanningen i Bodø.

Foto: Sigurd Steinum / NRK/Privat

Det nye kravet om at alle som vil bli lærere må ha karakteren 4 i matte har skapt stor debatt – og en hel del fortvilelse. Skuffede søkere har bedt kunnskapsministeren trekke kravet, noe regjeringen blankt har avvist.

Derimot fikk søkere med 3 i matte tilbud om å ta forkurs i matematikk i sommer for å forbedre seg. På eksamen 1. august strøk 75 prosent av de oppmøtte, og kunne dermed ikke få plass på lærerstudiet.

Nå viser det seg at flere som ikke oppfylte kravene på prøven likevel fikk tilbud om plass på lærerutdanning gjennom restplasser.

NRK har vært i kontakt med flere som forteller at de ikke besto kravet på matteeksamen etter forkurset i sommer, men at de overraskende nok fikk tilbud om plass etterpå.

– Det forbauser meg veldig

Camilla Nordal hadde 4,4 i snitt fra videregående, men 3 i standpunkt i matte. Derfor tok hun forkurs i sommer og sier hun jobbet beinhardt for å klare det. Hun besto ikke kravene, men ble likevel tilbudt studieplass.

– Jeg fikk først beskjed fra Samordna opptak om at jeg hadde fått studieplass ved NLA Høgskolen i Bergen, og var lykkelig for det. Et par dager etterpå var denne studieplassen annullert. Jeg fant da ut at jeg ville sjekke sjansene på master grunnskolelærer 1.–7. trinn. Da hadde jeg fått plass på Nord Universitet i Bodø. Det forbauser meg veldig, sier Camilla Nordal til NRK.

Hun bor i Bergen og sier det er uaktuelt for henne å flytte til Bodø.

– Flere av mine medstudenter som heller ikke har bestått forkurseksamen, får nå tilbud om studieplass på grunnskolelærer studium. Hvor er logikken i dette? spør hun.

– Vondt dersom det er feil

Søkerne som NRK har vært i kontakt med sier det har vært vanskelig å få kontakt med Samordna opptak for å undersøke om tilbudet er reellt.

– Vi har fått tilbud om plass, plassen har blitt annullert, og noen har igjen fått plass. Vi føler vi blir holdt for narr, og vet ikke hva vi skal forholde oss til. Det har ikke vært mulig å få tak i saksbehandler hos Samordna Opptak. Det er frustrerende, sier Nordal.

Tine Voll

SKUFFET: Tine Voll kom ikke inn på lærerutdanningen i Universitetet i Stavanger.

Foto: Privat

Tine Voll var en av studentene som tok forkurset i sommer, men heller ikke besto kravet. Hun har ikke fått tilbud om plass, og synes det høres merkelig ut at noen søkere nå får det:

– Dersom det er reelle tilbud, er jeg glad på studentenes vegne for at de får studiet de har jobbet så hardt for. Samtidig er jeg redd for at dette er feilsendt fra Samordna opptak. Det er jo utrolig vondt for dem det gjelder om det er feil, for det tenner jo en gnist av håp, sier Voll.

Samordna opptak beklager

Informasjonsrådgiver Kristian Folkman ved Samordna opptak sier til NRK at de har undersøkt saken og mener dette dreier seg om en feil i systemet som gjør at noen studenter står registrert med bestått forkurs, selv om de har strøket.

Ifølge deres undersøkelser dreier det seg om rundt ni av de over 260 studentene som strøk.

– Det betyr at de kan ha fått tilbud om en studieplass ved institusjoner der det kanskje ikke er så lange ventelister, men så lenge de ikke har bestått får de ikke plassen, sier han.

Folkmann ber de det gjelder ta kontakt med Samordna opptak på telefonnummer 2149 56 09, så de kan få sjekket at alt blir korrekt.

– Vi beklager dette, selvfølgelig. Det er første gang vi kjører dette forkurset og det har medført en del utfordringer. Vi beklager der det har blitt feil og skal se på våre rutiner og lære av dette, sier Folkman.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger