Omstridt flytting går igjennom

Flyttingen av Veterinærhøgskolen til Åslaug Hagas hjemkommune Ås møter kraftig motstand på Stortinget. Men Haga har fått Ap på sin side - dermed blir det flytting.

Veterinær
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Det ble klart i ettermiddag at også Aps stortingsgruppe støtter regjeringens forslag om flytting av skolen.

Dermed blir det flertall for det omstridte flytteforslaget - etter mange år med frem og tilbake.

Men enkelte i Ap er ikke like fornøyd.

 

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Marit Nybakk fra Oslo frykter at dette er et kompromiss i regjeringen etter at Senterpartiet led nederlag om vern av Trillemarka.

Nybakk mener dette er et farlig kompromiss som blant annet vil gå ut over mattryggheten i Norge og forskningen ved høyskolen.

 - Forskningen på Veterinærhøyskolen er avhengig av et tett samarbeidet med medisinsk fakultet ved Universitetet på Blindern, sier hun.

Største utflytting siden Gardermoen

Marit Nybakk er også redd for at fiskeri og havbruksnæringen vil trekke tilbake forskningsmidler til Veterinærhøyskolen.

Det er i dag rundt 750 ansatte ved Veterinærhøyskolen. Det vil koste omtrent 2,3 milliarder kroner å flytte den til Ås. Dermed blir dette den største utflyttingen av statlig arbeidsplasser fra Oslo siden flytrafikken ble overført til Gardermoen.

- Disse pengene kan brukes på andre høyskoler, mener Marit Nybakk.

I Arbeiderpartiets program står det at det ikke er aktuelt med utflytting av flere statlige arbeidsplasser fra Oslo i denne stortingsperioden. I Soria Moria ærklæringen står det imidlertid at regjeringen skal utrede om deler av statlig virksomhet kan flyttes ut av hovedstaden.

- Galskap

Også i opposisjonen er det sterke reaksjoner på flyttingen av Veterinærhøyskolen.

- Det er galskap, sier formann Siv Jensen i Fremskrittspartiet.

Stortingsrepresentant Inge Lønning i Høyre mener dette ikke bare vil gå ut over forskningen ved høyskolen, men men at det også vil skje på bekostning av andre høyskolebygg i Norge.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger