NRK Meny
Normal

Strid om horekunder

I kveld ble det klart at et klart flertall i SVs redaksjonskomité foreslår å kriminalisere horekunder.

SV Audun Lysbakken
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Bare tre av 11 går imot en slik kriminalisering.

SVs landsmøte skal stemme over forslaget på søndag.

Opphetet diskusjon

Nestleder i SV Audun Lysbakken vil kriminalisere horekunder. Han går dermed mot sin egen leder Kristin Halvorsen.

Sent natt til i dag ble det en opphetet diskusjon på SVs landsmøte. Striden sto om en bør kriminalisere horekunder eller ikke.

Tidligere i går kveld gikk SV-nestleder Audun Lysbakken på talerstolen og tok til orde for at SV-landsmøtet budre kriminalisere horekunder.

- Jeg har lyst til å be landsmøte sette dagsorden i en sak, og det gjelder debatten om kriminalisering av horekunder, sa Lysbakken.

Han sa at dette er den eneste måten å gjøre noe med det han mener er vår tids største form for slaveri - salg av kvinner og barn over grensene.

- Det finnes til syvende og sist bare én måte å gjøre dette på, og det er ved å angripe grunnlaget for at denne trafikken lønner seg, og det er markedet og de mennene som dessverre utgjør markedet, sa Lysbakken.

Og etter at klokken passerte midnatt, tok debatten seg opp.

Leder mot nestleder

SV-leder Kristin Halvorsen understreket fra talerstolen at hun er imot kriminalisering av horekunder. Men hun understreket at dette var en viktig debatt og ta, og at det var greit at hun og nestlederen var uenig i dette spørsmålet.

Redaksjonskomiteen skal i løpet av dagen i dag bli enige om formuleringen av et forslag. Så skal landsmøte stemme over forslaget på søndag.

Arbeiderpartiets landsmøte skal senere i vår ta stilling til spørsmålet, og Lysbakken mener SV nå må benytte anledningen til å gå foran.

- Jeg mener tiden er moden for å ta et standpunkt på dette landsmøtet, sa Lysbakken.

Støtter Halvorsen

Inga Marte Thorkildsen
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Justispolitisk talkvinne, Inga Marthe Thorkildsen, har arbeidet med spørsmålet om hvordan en kan bekjempe seksuell utnyttelse i flere år. Hun er enig med Kristin Halvorsen i at kriminalisering ikke er veien å gå.

- Jeg vil utfordre landsmøtet til å tenke nøye gjennom om ikke er forbud vil gå ut over de vi ønsker å hjelpe, sier Thorkildsen.

Det er ikke første gang SVs landsmøte tar stilling til dette. Og resultatet har vært jevnt, med en knepen seier til motstanderne av kriminalisering. Men denne gangen er Thorkildsen forberedt på at hun kan tape.

- Om det skulle skje vil jeg kjempe for at det også må settes i gang forskning på effekten av en slik lov i tilleg til at en slik kriminalisering ikke må bli en sovepute for å slippe å investere i andre og dyrere tiltak, sier Thorkildsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger