Streikfare i Norwegian

Da fagforeningen Parat truet med streik for 1.300 Norwegian-ansatte, sendte flyselskapet Norwegian ut permitteringsvarsel til samtlige kabinansatte.

Norwegian-fly Boeing 737-800
Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix

De kabinansatte fikk nylig ny arbeidsgiver i underselskapene Cabin Services Norway og Cabin Services Denmark.

Samtlige ansatte her, det vil si rundt 1.000 personer, har fått beskjed fra arbeidsgiveren om at de vil kunne bli permittert fra 30. april, melder Dagens Næringsliv.

Les også: Kabintilsette i Norwegian overførte til nytt selskap

Parat brøt forhandlingene med Norwegian i slutten av mars om en ny hovedtariffavtale for de kabinansatte som er organisert i Kabinforeningen, Parat og YS.

Streikefare

Parat sendte varsel om plassoppsigelse for 1.300 medlemmer fra 30. april til Riksmekleren tidligere denne uka, opplyser Parats leder Hans-Erik Skjæggerud. Dermed kan det bli storstreik dersom partene ikke finner noen løsning gjennom mekling.

Les også: Norwegian-ansatte truer med streik

– Jeg har ikke sett permitteringsvarselet, så jeg kan ikke kommentere det. Men hvis det skulle bli konflikt, tas alle våre medlemmer ut i streiken, og det vil selvfølgelig ramme arbeidsgiver hardt, sier Skjæggerud til NTB.

Informasjonssjef Charlotte Holmbergh Jacobsson i Norwegian bekrefter overfor Dagens Næringsliv at partene går til mekling.

– Det er ganske uvanlig at Parat har varslet dette uten å i det hele tatt å ha vært i forhandlinger med oss, sier hun.

Mekling

Skjæggerud mener imidlertid at det har vært forhandlinger, men at disse ble brutt da fagforeningen ikke fikk gjennomslag for sitt hovedkrav.

– Vi ønsker i framtiden å ha en hovedtariffavtale med den reelle arbeidsgiveren, som vi mener er Norwegian Air Shuttle (NAS). Det fikk vi ikke noen tilbakemelding på fra motparten innen fristen som var satt, derfor var det ikke grunnlag for å forhandle videre, sier Skjæggerud.

Verken Parat eller Norwegian har fått noen tilbakemelding fra Riksmekleren på når det blir mekling.

– Vi vet ikke så mye ennå, men vi håper naturligvis at vi skal kunne komme overens, sier Jacobsson.

Blant de 1.300 kabinansatte som Parat har varslet plassfratredelse for, er 250 ansatt i Cabin Services Denmark, resten i Cabin Services Norway. Samtlige vil bli tatt ut i streik – eller permittert – dersom det ikke blir noen løsning gjennom mekling 30. april.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger