Hopp til innhold

Streikerne buet da Robert Eriksson (Frp) gikk av scenen

LO, Unio og YS lammet Norge i to timer for å vise avsky mot forslagene til endringer i arbeidsmiljøloven.

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) ble buet av scenen foran Stortinget.

– Det er overveldende å se hvor mange som har stilt opp.

Slik innledet LO-leder Gerd Kristiansen talen til streikende utenfor Stortinget. Hun fortsatte:

– Vi protesterer mot svekkelsen av arbeidsmiljøloven. Men det er også viktig å si hva vi kjemper for. Det er verdighet, sikkerhet, frihet og anstendighet i norsk arbeidsliv, sa Kristiansen.

– Ønsker kun mer midlertidighet for regjeringen

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum støttet LO-lederen og sa at de eneste han unner mer midlertidighet, er den sittende regjeringen.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum om streiken

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er lite imponert over regjeringens forslag til endringer av arbeidsmiljøloven.

Bakgrunnen for streiken er at arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) og resten av regjeringen ønsker å endre arbeidsmiljøloven ved blant annet å åpne for mer bruk av midlertidige.

Les også: Derfor er det storstreik i dag
Les også: Forstår ikke hvorfor det blir storstreik
Les også: Slik foreslår regjeringen å endre norsk arbeidsliv

Dette har fagorganiserte til å se rødt.

Eriksson mener endringene er små og helt nødvendige. Av hensyn til næringslivet og for å hjelpe folk som står utenfor arbeidslivet inn.

I Debatten i NRK 22/1 illustrerte Robert Eriksson sine forslag til en ny arbeidsmiljølov. Spesielt hadde han fokus på arbeidstid og midlertidig ansatte.

Her tegner og forklarer arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) endringsforslagene i arbeidsmiljøloven.

– Virkningen av regjeringens forslag er all makt til sjefene og avmakt for den enkelte arbeidstaker, sa Kristiansen.

Hun sa også at svekkelsen av arbeidstakersiden undergraver trepartssamarbeidet mellom staten, arbeidstakerne og arbeidsgiverne.

– Det er et gigantisk eksperiment med arbeidstakernes trygghet og frihet. Stortinget må spørre seg om de ønsker seg et løsarbeidersamfunn slik regjeringen nå vil tilby. Vi er velgerne og vi er samlet for å gi dem svar. Jeg sier et rungende nei, sa Kristiansen.

Streik i Oslo

Slik så det ut da streiken rammet Oslo.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Hennes sa til Stortinget at det ikke er noen skam å snu.

Eriksson i løvens hule

Arbeidsministeren holdt også tale under streiken. Han innledet med å si at han har en drøm om at alle som står utenfor arbeidslivet skal få samme opplevelse av et seriøst arbeidsliv som de som streiket.

– Derfor vil vi skape en bro for at de som står utenfor arbeidslivet skal få én fot innenfor fremfor å stå med begge utenfor, sa Eriksson.

Created by InfoDispatcher

Rigmor Aasrud (Ap) avviser påstandene fra NHO og Bedriftsforbundet om at LO og resten av fagforeningene som står bak streiken driver skremselspropaganda.

Han sa seg enig i at det beste er faste stillinger. Samtidig mener han midlertidig stillinger i en periode kan hjelpe folk inn i faste stillinger.

Eriksson mener endringene vil føre til økt stillingsvern for eldre ansatte og økt frihet til den enkelte arbeidstaker og lokale tillitsvalgte.

Se LO-leder Gerd Kristiansens tale.

LO-leder Gerd Kristiansen kaller endringene i arbeidsmiljøloven for et eksperiment med arbeidstakeres trygghet og frihet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger