NRK Meny
Normal

Streikende piloter støtter Kjos

Piloter NRK har vært i kontakt med sier at de har langt mer tillit til Bjørn Kjos enn til Parat. – Fagforeningen risikerer våre arbeidsplasser, hevder pilotene. – Vi står samlet, svarer pilotforeningen.

Bjørn Kjos informerte pressen om streiken 04. mars.

FÅR STØTTE: Enkelte piloter mener Parat spiller kortene sine feil i forhold til Bjørn Kjos og ledelsen i Norwegian i den pågående arbeidskonflikten.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det er ikke bare oss som piloter dette går ut over, men om det hele kjøres over styr, så er det langt flere arbeidsplasser som ryker, sier en av pilotene til NRK.

Han viser til alle dem som er i andre stillinger i Norwegian, men også ansatte i andre bedrifter som jobber opp mot flyselskapet.

Siste nytt om Norwegian-streiken: Ny mekling klokken 13

– For tøft

Ingen av pilotene som uttrykker sin mistillit til streiken overfor NRK tør å stå frem med navn. De mener at det ikke finnes noe som helst rom for skeptiske røster i fagforeningen nå, og synes det blir for tøft å stå i stormen.

De er likevel sterkt engasjerte og tydelige på at de har nærmest null tillit til Parat.

– Jeg kan ikke støtte en fagforening som kjører selskapet rett i grøfta, sier en annen.

Fafo-forsker Kristin Alsos er ikke overrasket over misnøyen.

– Det vil alltid være ulike oppfatninger med hvordan man håndterer en slik konflikt, sier Alsos.

– En utfordring

Norwegian-fly

RAMMER FLERE HUNDRE TUSEN: Norwegian-streiken koster både passasjerene og selskapet dyrt.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Hun mener at ingen andre enn de som sitter i forhandlingene vet om strategien er riktig eller ikke, og at man først i ettertid vil vite om grepene var gode.

– Det er en utfordring for fagforeningen å holde streikeviljen oppe hos sine medlemmer samtidig som den må begrense informasjonen for ikke å vise alle sine kort til Norwegian. Det er en tøff balansegang, sier Alsos til NRK.

De kritiske pilotene mener at fagforeningen Parat ikke holder tritt med utviklingen. Når de fleste i samfunnet ønsker billigere produkter gjelder det også flyreiser, mener pilotene NRK har snakket med.

– Piloter kan ikke leve i en egen boble i en fortid som ikke lenger eksisterer, hevder en, og mener at man neppe kan forvente like gode betingelser i fremtiden som pilotene har hatt.

– Står samlet

Nestleder i Norwegian pilotforening Alf Hansen registrerer misnøyen.

– For meg virker dette litt unødvendig, men fakta er at et samlet pilotkorps i Danmark, Sverige og Norge støtter kampen vi nå fører, sier Hansen.

Han sier han selv var ansvarlig for utsendelsen av medlemmene om en forhandlingsfullmakt til styret.

– Etter få timer hadde vi 400 fullmakter og da jeg sto opp mandag hadde 636 medlemmer gitt oss alle nødvendige fullmakter, uansett hva selskapet finner på Og flere kom til senere.

– Det ikke er noen tvil om at de har massiv støtte selv om i underkant av ti medlemmer ikke har respondert på vår henstilling, sier Hansen.

Han sier videre at de har vært forberedt på utspill fra selskapet som forsøker å splitte samholdet.

– Torsdagens konstruksjon med tre nye datterselskaper beviser at Norwegian-ledelsen ønsker å splitte oss piloter, noe som ikke vil skje og ethvert forsøk fra selskapet på å gjøre individuelle avtaler med pilotene i de ulike land nå under konflikten vil bli blankt avvist, sier Hansen.

– Misnøyen kan få konsekvenser

Norwegian-pilotene kritiserer også Parat for å spre usanne rykter om ledelsen i streiken uten å sjekke fakta, og mener at den sterke mistilliten til Kjos er et svært dårlig utgangspunkt.

Alsos mener det kan få store konsekvenser når tilliten til medlemmene blir frynsete.

– Det er klart at dersom mange begynner å frykte for sine arbeidsplasser og den frykten sprer seg blant medlemmene, så kan forhandlingsdelegasjonen føle et press til å finne en løsning som den ikke nødvendigvis mener er optimal, sier forskeren.

Bjørn Kjos er opptatt av å få vurderer ulike løsninger for å hjelpe passagerene, menpresiserer at de ikke vil ikke begå noe streikebrudd.

Pressekonferanse med Norwegian.

Skal du bare gi blaffen i passasjerene på grunn av prinsipper i arbeidslivet?, spør Bjørn Kjos.

Kjos under Debatten på NRK: – Skal vi gi blaffen i passasjerene?

Bjørn Kjos ligger søvnløs og tenker på passasjerene som er rammet.

Jeg har mareritt om natta, sier Kjos om konflikten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger