Streikende møtte forståelse

Over hele landet møtte streikevillige fagorganiserte fram for å markere sin misnøye med regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov. – Det er helt greit at de streiker, jeg skjønner dem godt, sier en flypassasjer til NRK.

Flypassasjerer på Gardermoen tar streiken med stoisk ro.

Se video

Marita Sirevaag

Marita Sirevaag Må skynde seg for å prøve å rekke en avtale i ettermiddag.

Foto: Trine Bråthen / NRK

– Det er overveldene å se hvor mange som har stilt opp. Akkurat nå er titusener klare til å demonstrere, sa LO-leder Gerd Kristiansen da hun hold appell foran Stortinget i Oslo.

Arbeidstakerorganisasjonene LO, Unio og YS står bak den politiske streiken. De mener endringene vil føre til økt bruk av midlertidig ansatte, lengre arbeidsøkter, mer pålagt overtid og hyppigere søndagsarbeid.

Busser, tog, fly, barnehager, SFO og skoler er blant noe av det som rammes når de fagorganiserte tar ut sine medlemmer i en to timer lang streik i dag.

På Oslo S møtte NRK Marita Sirevaag. Da hun ble minnet om streiken slo hun se for pannen:

– Å, jeg må hjem. Det står en hjemme på Skøyen og venter på meg, sa hun før hun forsvant.

Full stans på Gardermoen

På flytoget til Gardermoen stanser trafikken mellom klokka 15 og 16. De ansatte skal dele ut kaffe og boller for å sukre ventetiden for dem som ikke kommer seg videre.

Fra hovedflyplassen er nå alle avganger stanset, mens fly som kommer inn får lov til å lande.

Flypassasjerer på Gardermoen tar streiken med stoisk ro.

Se video

– Folk kan møte opp på flyplassen nå, men det er ingen fly som går før klokka 16, sier Joachim Westher Andersen, medieansvarlig ved Oslo Lufthavn, til NRK.

Han sier passasjerer må regne med at det blir forsinkelser utover ettermiddagen.

– Jeg skjønner hvorfor de streiker og syns det er helt greit at de gjør det, sier passasjer Inger Elisabeth Smedvig som må regne med å komme forsinket av gårde i ettermiddag.

Streik Gardermoen

Det var folketomt ved bagasjebåndene på Gardermoen i ettermiddag.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

Uvær i Vadsø

I Vadsø var det planlagt fakkeltog, men det er foreløpig avlyst på grunn av uvær.

NRKs reporter i byen forteller at det er mulig måkebilene må brøyte vei for demonstrantene, men foreløpig er det uklart hvordan avviklingen skal gå.

– I dag hadde jeg kommet uansett hvordan været her. Dette er så viktig, vi må vise regjeringen hva vi mener om denne saken, sier pensjonist Arnhild Hegge.

Stans i togtrafikken

Britt og Josephine Schnohr

Britt og Josephine Schnohr

Foto: Ingvild Edvardsen / NRK

På Eidsvoll møtte NRKs reporter to dansker på vei til den norske fjellheimen og skiferie. De ble både overrasket og oppgitt når de hørte at toget nå skulle stå stille i nesten halvannen time.

– Så hele Norge skal stenge nå, da? Uff, og så vi som kommer rett fra København og er på vei til Trondheim, sier Britt og Josephine Schnohr.

Mange markeringer

På over 180 forskjellige steder blir streiken markert.

Oslo Taxi har tatt høyde for økt pågang i dag. Utenfor Oslo S står bilene klare til å kjøre passasjerer som er rammet av streiken. En av sjåførene NRK snakket med der, sier at det er flere biler enn vanlig i dag. Mens Oslo Taxi opplyste tidligere i dag at de ikke hadde ekstra folk å sette inn.

Politisk streik i hele landet med lokale markeringer i Sør-Trøndelag for å vise sin motstand mot regjeringens foreslåtte endringer i arbeidsmiljøloven.

Se direkte fra Trondheim.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger