Streiken skaper mindre køproblemer utenfor Oslo

Køene inn til Oslo var torsdag morgen på nivå med vanlig rushtidstrafikk, til tross for togstreiken, ifølge Statens vegvesen. Folk er flinke til å tilpasse seg, mener en pendlerekspert.

Kø

Mandag og tirsdag var det lange køer inn til Oslo. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Mellom klokken 8 og 9 torsdag morgen tok det 55 minutter å kjøre fra Vinterbro i Akershus til Filipstad i Oslo, ifølge Statens vegvesen. Samtidig brukte bilister som kjørte fra Ryen til Lysaker via Ring 3 i snitt 32 minutter i dette tidsrommet.

– I dag har det vært veldig fin flyt. At det er køer i rushtiden er ikke noe nytt, sier trafikkoperatør Jeanette Andresen i Statens vegvesen til NRK.

Timelange køer

Situasjonen er dermed blitt langt bedre enn tidligere i uken. Mandag måtte bilistene bruke 1 time og 38 minutter fra Vinterbro, mens køen tirsdag var oppe i 1 time og 55 minutter. Køene ga seg ikke før ti-elleve-tiden.

Lokførerstreiken, som har stanset mye av togtrafikken til Oslo på Østfoldbanen, fikk mye av skylden for problemene.

– På det verste startet køene allerede i slutten av Nøstvedttunnelen ved Tusenfryd på E6 innover mot Oslo, sier Andresen.

Laster innhold, vennligst vent..

– Tilpasser seg

Aud Tennøy

Aud Tennøy ved Transportøkonomisk institutt (TØI).

Foto: NRK

Aud Tennøy forsker på bytransport og byutvikling for Transportøkonomisk institutt (TØI). Hun sier de reduserte køene tyder på at pendlerne har tilpasset seg situasjonen.

– Man har ikke så mange valg. Enten kan man bytte transportmiddel, kjøre en annen vei, kjøre på et annet tidspunkt eller ha hjemmekontor. Vi har sett tidligere at folk tilpasser seg slike situasjoner, sier hun til NRK.

Tennøy viser til de ventede køproblemene som uteble da Smestadtunnelen ble stengt. Da valgte mange å la bilen stå og heller sykle eller ta offentlig transport.

– Det er ikke noe særlig reservekapasitet inn og ut av Oslo. De dagene det flyter bedre, regner jeg med at noen ikke reiser eller har endret reisetidspunkt, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger