Streiken kan ramme Vinmonopolet

Fire arbeidsdager før pinsehelgen er godsterminaler som distribuerer mer enn 30 prosent av Vinmonopolets varer i Norge tatt ut i streik.

Vinmonopol Ålesund

Det kan gå mot en tørr pinsehelg dersom streiken på godsterminalene fortsetter.

Foto: Frode Berg / NRK

Fra klokken 06.00 lørdag ble 900 ansatte på godsterminaler i Oslo og Akershus tatt ut i streik. Du og jeg kommer ikke til å merke streiken før tidligst tirsdag når butikkene åpner dårene etter langhelg og 17. mai-feiring.

Les også: Streik ved godsterminalene
Les også: - Rammer ikke distribusjon av mat
Les også:
Transportmekling på overtid

Nyheten om streik kan imidlertid bli vond å svelge i pinsehelgen som begynner fredag ettermiddag. Streiken rammer nemlig store deler av Vinmonopolets distribusjon av vin og sprit.

– Blir streiken langvarig, kan det bli utsolgt på flere varer, sier leder for kommunikasjon i Vinmonopolet, Halvor Bing Lorentzen.

Han kan imidlertid ikke si hvilke områder som rammes eller hvor hardt.

Rammer navet

Da Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) valgte å konsentrere streiken om Oslo og Akershus, gjorde de dette av taktiske hensyn.

– Gjennom å ta ut medlemmene i Stor-Oslo har vi rammet navet innen varedistribusjon i Norge. Vanlige folk vil ikke merke noe foreløpig, men det vil bli vanskelig å transportere varer for bedriftene i tiden som kommer, sa forbundsleder Roger Hansen til NRK bare timer etter at streiken var et faktum.

Dette gjelder i aller høyeste grad også for Vinmonopolets distribusjon av vin og sprit.

Vin- og spritdistribusjon på Ulven, som nå er tatt ut i streik, står vanligvis for distribusjonen av hver tredje sprit- og vinflaske som omsettes på vinmonopol i hele Norge. Det samme er selskapet Schenker, en annen stor distributør for Vinmonopolet.

Det betyr at mer enn 30 prosent av distribusjonen til statsselskapet rammes av streiken.

Jobber med alternativer

Lorentzen sier Vinmonopolet jobber med alternative løsninger, men at disse per nå ikke er på plass.

– Enn så lenge er alt som normalt, men det kan som sagt hende vi blir utsolgt for noen varer. Vi har imidlertid alternative varer dersom dette skulle skje, sier Lorentzen til NRK.

Har dere begynt å grue dere til pinsehelgen?

Ikke enda.

SISTE NYTT

Siste meldinger