Hopp til innhold

Streiken kan føre til flykaos

Fra og med i morgen kan streiken føre til at fly må ta med seg ekstra drivstoff og se seg nødt til å lande på alternative flyplasser.

SAS på Arlanda

SAS-fly på Arlanda flyplass. Fly som skal til Gardermoen kan måtte lande på Arlanda ved dårlig vær på grunn av streiken.

Foto: Johan Nilsson / SCANPIX / Ap

At meteorologene blir tatt ut i streik av sin organisasjon Unio, kan ramme mer enn værmeldingen. Det kan også gå ut over tjenesten som gir varsel til fly under landing.

LES OGSÅ: Mange vil merke streiken til uka

Det fører til at pilotene må ha en alternativ landingsplan ved en flyplass som ikke er rammet av streiken.

Kort sagt: Som passasjer kan du bli fløyet til feil flyplass.

Er du rammet av streiken? Tips oss.

Må ta med oss drivstoff

Åsa Larsson

Åsa Larsson i Norwegian.

Foto: Norwegian

– Slik det ser ut nå må vi med oss drivstoff på våre flyvninger, slik at vi eventuelt kan ta oss til alternative flyplasser, sier informasjonssjef Åsa Larsson i Norwegian til NRK.no.

Ifølge Larsson vil Norwegian utføre sine flyvninger som normalt.

– Det er begrenset hvordan streiken i flyværstjenesten vil ramme våre tjenester. Jeg ønsker heller ikke å spekulere i hvordan streiken kan komme til å ramme oss, sier hun.

– Men hvordan påvirker det passasjerene at dere kanskje må lande på andre flyplasser?

– Da finner vi løsninger på det. Det kan være alternativ transport. Men som sagt så er det for tidlig å si noe om.

Norwegian vil ved eventuelle endringer varsle sine passasjerer som normalt.

Streiken i flyværtjenesten kan bli utvidet med virkning fra klokken seks onsdag morgen.

Dersom det skjer vil streiken kunne få konsekvenser for avviklingen av flytrafikken. Hvor store konsekvensene blir, avhenger blant annet av stabiliteten i værforholdene.

– Ikke en god situasjon over tid

– Vi vil fint kunne håndtere situasjonen hvis det blir utvidet streik. Vi må ha alternative flyplasser vi kan lande på og ta med oss ekstra drivstoff for å gjøre dette, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Knut Morten Johansen

Knut Morten Johansen i SAS.

Foto: Knut Løvstuhagen/SAS

Han forteller at dette er noe flyselskapet gjør gjennom hele vinteren og at det ikke er noe dramatikk ved dette.

– Men dersom streiken går over lengre tid er ikke dette en god situasjon, medgir han.

Ved dårlig vær og manglende landingsvarsel må man lande ved alternativ flyplass på grunn av sikkerhetshensyn. For eksempel kan fly som skal til Gardermoen måtte lande på Arlanda i Stockholm.

– Det er klart det kan ha en innvirkning dersom det blir veldig dårlig vær, men det er sommer, så jeg tror det skal gå greit. Folk kan planlegge at flyene vil gå som normalt, sier Johansen.

Fredag kan det bli mer flykaos og forsinkelser. Unio har varslet at sikkerhetskontrollører kan bli tatt ut i streik.

Opp til flyselskapene om de kan lande

Hvis utvidet streik vil Meteorological Watch Office (MWO) Østlandet bli tatt ut, i tillegg til MWO Bergen.

Det vil være opp til flyselskapene og pilotene å ta stilling til om de har tilstrekkelig informasjon til å foreta landing og avgang. De må ha med ekstra drivstoff for eventuelt å kunne foreta landing ved alternativ lufthavn, ifølge Avinor.

Ved en utvidelse av streiken blir flyplassvarsel ikke tilgjengelig for følgende flyplasser som er tilknyttet MWO Oslo: Gardermoen/OSL, Fagernes/Leirin, Kristiansand/Kjevik, Røros, Rygge, Torp, Notodden og Skien.

Dette kommer i tillegg til de lufthavner som allerede er berørt av streiken: Bergen/Flesland, Florø, Haugesund/Karmøy, Kristiansund/Kvernberget, Molde/Årø, Rørvik/Ryum, Stavanger/Sola, Ålesund/Vigra, Trondheim/Værnes og Stord.

I førsteuttaket ble det gitt dispensasjon for meteorologene i flyværtjenesten i Bergen, men ifølge Unio er det uvisst om det blir gitt dispensasjon i denne omgang.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger