NRK Meny
Normal

Streik rammer operaforestilling

Den Norske Opera og Balletts forestilling «Jorden rundt på 80 dager» stanses mandag på grunn av streik.

Jorden rundt på 80 dager

«Jorden rundt på 80 dager» blir rammet av streik.

Foto: Erik Berg/ DNOB

Meklingen mellom LO Stat og Arbeidsgiverforeningen Spekter førte ikke fram.

– Vi kan ikke godta forskjellsbehandling av våre medlemmer innenfor samme tariffområde, sier forbundsleder Renée K. Rasmussen i Musikernes fellesorganisasjon (MFO).

Direktør Bjørn Myhre i Spekter beklager at partene ikke greide å komme fram til en løsning.

Sju medlemmer av MFO ved Den Norske Opera og Ballett gikk ut i streik like etter midnatt, skriver NTB.

– Beklagelig

– Det er overraskende og beklagelig at Kulturdepartementet nå i siste øyeblikk setter foten ned for en avtale som partene hadde framforhandlet – i forståelse med departementet, sier Roar Flåthen LO-leder i en pressemelding.

Flåthen beklager også at Operaen og publikum blir skadelidende som følge av streiken.

Fra tirsdag vil streiken bli trappet opp med elleve nye dansere. Dette streikeuttaket vil ramme produksjonen «Askepott». Fra torsdag trappes streiken opp med ytterligere seks dansere.

Forskjellsbehandling

Vanskelighetene i årets lønnsoppgjør for de operaansatte har bakgrunn i den forrige streiken i 2006, ifølge Fri Fagbevelse.

Den gang var kravet å komme opp på lønnsnivået til høyskolelektorer, og et utvalg ble satt ned. Ved symfoniorkestrene i Bergen, Stavanger og Trondheim førte prosessen til et lønnshopp på 33.000 kroner.

Ved Operaen, pluss orkestrene i Halden og Kristiansand, tok prosessen av økonomiske grunner lengre tid. Men nylig kom man også disse stedene til enighet lokalt. Men da satte kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) foten ned.

– Vi har forsøkt alle muligheter for å komme i dialog med kulturministeren under meklingen, uten å lykkes. Vi kan ikke godta forskjellsbehandling av våre medlemmer innenfor samme tariffområde, sier Rasmussen.

Rammer hele landet

Meklingen omfatter overenskomstene mellom MFO/LO Stat og følgende virksomheter: Den Norske Opera & Ballett, Stiftelsen Harmonien (BFO), Operaen i Kristiansund, Det Norske Blåseensemble, Kristiansand Symfoniorkester, Oslo-Filharmonien, Stavanger Symfoniorkester, Trondheim Symfoniorkester og 18 teatre tilsluttet Norsk Teater- og Orkesterforening og Arbeidsgiverforeningen Spekter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger