Streik rammer halvparten av togene på Sørlandsbanen

Ytterligere seks lokførere tas ut i streik fra onsdag. Togtrafikken på Sørlandsbanen vil nå rammes betydelig når halvparten av fjerntogene ikke kommer til å gå.

Streikevakter på Oslo sentralstasjon

Streikevakter på Oslo sentralstasjon. I dag varsler lokomotivførere opptrapping av streiken.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Ledelsen for lokomotivførerne møttes i ettermiddag for å avgjøre hvor mye streiken trappes opp. De har allerede varslet at flere enn dagens 118 medlemmer skal tas ut.

Nå er det klart at ytterligere seks lokførere er i streik. Disse jobber på Sørlandsbanen.

– Dette vil ramme togtrafikken betydelig på Sørlandsbanen. Det vil ramme om lag halvparten av togene, i snitt 2-4 avganger daglig, sier forbundsleder Rolf Ringdal i Norsk Lokomotivmannsforbund til NRK.

Varslet opptrapping

Etter møtet i streikeledelsen forrige fredag ble ikke streiken økt i omfang, men samtidig var meldingen klar om at det skal varsles en opptrapping denne uka dersom det ikke var en vesentlig utvikling.

– NSB viser ikke vilje til å forplikte seg til en nasjonal standard på lokførernes utdanning. Derfor trapper vi opp streiken. Vi ønsker ikke å øke presset i østlandsområdet, og tar ut seks NSB-lokførere i Kristiansand, sier Ringdal.

Streiken brøt ut etter at partene ikke kom til enighet i meklingen 28. september. Fra et varsel om opptrapping kommer, skal det gå fire dager til de ansatte tas ut.

Rolf Ringdal

Forbundsleder Rolf Ringdal i Norsk Lokomativmannsforbund

Foto: Norsk Lokomotivmannsforbund

Fulle busser og lange køer

Den siste tiden har vært preget av fulle busser og lange bilkøer på innfarten fra Follo og Østfold – ettersom alle lokaltog på Østfoldbanen er innstilt. Til vanlig har disse togene rundt 20.000 passasjerer daglig. Også Bergensbanen er rammet av streiken.

Striden mellom arbeidsgiverorganisasjonen Spekter og LO Stat – der NLF hører til – står om hvilke krav som skal stilles til lokførernes opplæring.

Lokførerne vil ha et krav om en nasjonal standard for lokførerutdanningen inn i tariffavtalen, mens NSB vil vente på krav fra myndighetene.

SISTE NYTT

Siste meldinger