Hopp til innhold

Streik i Norwegian

Meklingen mellom Norwegian og de kabinansatte i Norwegian førte ikke fram. Dermed tas en kabinansatt ut i streik fra onsdag morgen.

Mekler Bjørn Lillebergen meklingen mellom NHO Luftfart og de kabinansatte i Norwegian

– Jeg er innstilt på å mekle hele natten om nødvendig, men det er opp til partene å avgjøre, sa Mekler Bjørn Lillebergen til NRK like etter klokken 23 tirsdag kveld.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Natt til onsdag, klokken 01.17 gikk partene i Norwegian-meklingen fra hverandre, uten å ha funnet noen løsning og streiken i Norwegian er onsdag et faktum.

Leder i Norwegian Kabinforening, Marit Lindèn, sier hovedkravet er enkelt og at det koster ikke en krone for verken direktør Bjørn Kjos eller Norwegian.


– Det eneste vi krever er å videreføre dagens avtaler, sier Lindèn.


Parats forhandlingssjef Turid Svendsen sier Norwegian viser en fullstendig manglende vilje til å komme arbeidstakerne i møte.


– I mine snart 25 år i denne bransjen, har jeg aldri opplevd maken til oppførsel fra en arbeidsgiver under en mekling.


Årsaken til bruddet er ifølge Svendsen at selskapet ikke ønsket å møte kabinforeningen på et eneste krav.


– Vi har nå behov for å fordøye inntrykkene fra kvelden, dette er ikke hverdagskost, selv for oss som jobber med disse spørsmålene i det daglige, sier hun

De kabinansatte rasende

Under meklingsinnspurten valgte Norwegian å sende en SMS til alle ansatte i selskapet.

I meldingen, som NRK har fått se, fremkommer det at om ikke Norwegian Kabinforening bøyer av og trekker sine krav, vil selskapet iverksette følgende tiltak:

  • Alle norske kabinbaser med unntak av basen på Gardermoen avvikles.
  • Basen i København outsources til Proffice.
  • Personalbilletter til rabattert pris stoppes i 3 år.


Paratleder Hans-Erik Skjæggerud sier han aldri har opplevd maken til arroganse fra en arbeidsgiver under en mekling.


– Det Norwegian nå gjør, er å true en helt grunnleggende rettighet som det streikeretten er, og deretter legge opp til en usaklig bruk av styringsretten, sier Skjæggerud.


Skjæggerud forteller at Parat og Kabinforeningen bare den første halvtimen etter at meldingen ble sendt ut, mottok hundrevis av støtteerklæringer.

– Her har nok Norwegian feiltolket situasjonen dramatisk. Samholdet blant de kabinansatte har aldri vært større enn etter denne meldingen. Dette er en søknad fra Norwegian om konflikt, sier han.

– Tekstmeldingen ingen trussel

– Tekstmeldingen er ingen trussel, men kun et uttrykk for konsekvensene ved en streik, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian til NTB.

Representanter for ledelsen i Norwegian skal ha orientert Kabinforeningen om mulige konsekvenser på fredag. Disse ble stadfestet av styret tirsdag og lagt ut på intranettet til informasjon.

– Det er viktig at alle får med seg hvilke følger en eventuell streik vil ha. En styrebeslutning som omhandler disse konsekvensene kan ikke holdes skjult for de ansatte, sier Skånvik, som legger til at en konflikt rammer alle selskapets ansatte, ikke bare streikende.

– Det er mange ansattegrupper i selskapet, ikke bare flygende personell, sier hun.


I tekstmeldingen fra selskapet framgår det at alle norske kabinbaser, med unntak av basen på Gardermoen, avvikles i tilfelle konflikt. I tillegg settes basen i København ut til bemanningsselskapet Proffice og de ansattes rett til å heve rabatterte personalbilletter suspenderes i tre år.

En kabinansatt tatt ut i streik

Norgeshistoriens minste streik er nå et faktum. Kabinforeningen i Norwegian har nemlig bare tatt ut en eneste kabinansatt i streik i første omgang.

Bakgrunnen for det beskjedne første streikeuttaket er ifølge Parat at NHO Luftfart i praksis truet med lockout ved å begjære meklingen avsluttet innen midnatt natt til onsdag.

NHO Luftfart har avvist denne framstillingen, men svaret fra arbeidstakerorganisasjonen var uansett å varsle plassfratredelse for en kabinansatt.

Hensikten er naturligvis å trappe opp streiken på et senere tidspunkt for å ramme arbeidsgiverne, men når dette skjer er foreløpig i det blå. Årsaken til dette er at det skal forhandles både i Norge og i Danmark fordi de kabinansatte er ansatt i to ulike selskaper. Grepet har gjort situasjonen unødvendig komplisert, mener Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud.

– De siste ukene har vi jobbet for å komme i en posisjon hvor vi kan streike samtidig i begge land dersom vi ikke blir enige med Norwegian. Dette er veldig viktig for oss og henger sammen med kravet om en felles tariffavtale, sier Parat-lederen.


Streik tidligst søndag

En streik i Norge utløser en 14 dagers meklingsfrist i Danmark. Denne kan forlenges med inntil fem dager, men kan også avsluttes tidligere – vel å merke ikke før fem dager er gått.

Dette innebærer at en eventuell streik i Danmark tidligst vil være et faktum søndag. Dersom det blir streik i Danmark, vil Parat sende varsel om plassfratredelse for flere kabinansatte i Norge. Til sammen vil over 1.000 kabinansatte i de to landene da være i streik.

Konflikten vil i første omgang berøre innenriksflyginger i Norge, samt flyginger ut av Norge og Danmark. Langruter mellom Skandinavia og USA eller Asia vil gå som normalt. Det gjelder også ruter som betjenes av medarbeidere i Stockholm, Helsingfors, London eller basene i Spania.

AKTUELT NÅ