Hopp til innhold

Skjenkebevilling til klokka tre fortsetter

Alkoholpolitikken skal strammes inn, men det blir ikke skjenkestopp klokka to om natta. Det bestemte Arbeiderpartiets stortingsgruppe onsdag.

Thomas Breen

Thomas Breen, Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann, sier at alkoholpolitikken skal strammes inn.

Foto: Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiets stortingsgruppe foreslår en nasjonal forskrift for kommunal alkoholpolitikk. De vil ha økte krav til kontroll og tilsyn.

Men et felles klokkeslett for skjenkestopp i hele landet utblir.

– Vi vet at mange kommuner gjør en god jobb når det gjelder alkohol og skjenkepolitikk. Likevel vet vi at overskjenking og skjenking til mindreårige er et stort problem. Overtredelser av alkoholloven må i større grad enn i dag føre til inndragning. Vi ønsker en helhetlig og ansvarlig alkoholpolitikk i alle landets kommuner, sier Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Thomas Breen til nyhetsbyrået NTB.

– Har ikke tillit til næringen

Øl.

Det vil ikke bli innført en nasjonal skjenkestopp klokka to. I hvert fall ikke dersom Aps innstramminger får ønsket effekt.

Foto: ILLUSTRASJON / NTB Scanpix

Et felles klokkeslett har han derimot ikke tro på.

Et av forslagene til Arbeiderpartiet går ut på å ha differensierte skjenkebevillinger, som gjør at man kan kreve forskjellige stengetider for utesteder i samme område.

De vil også knytte inndraging av skjenkebevillinger til selve stedet, ikke bare til innehaveren. Dette vil gjøre det vanskeligere å utføre fiktive eierskifter og deretter drive utestedet videre.

Arbeiderpartiet ønsker også å gjøre det klarere hva som skal til for at sjenkebevillinger inndras, slik at det kan bli lik praksis i hele landet. De vil stille høyere krav til kommunenens kontroll av salgs- og skjenkebevillinger. Hvordan kommunene følger opp dette, vil de kartlegge over tid.

Dersom dette ikke gir den ønskede effekten, vil Ap vurdere nasjonale skjenketider på nytt.

– Grunnen til at vi bruker såpass sterke virkemidler som en ny forskrift, er at vi ikke har tillit til næringen. De har sagt i mange år at de skal gjøre noe, men det har de ikke gjort, sier Thomas Breen.

Utelivsnæringen er fornøyd

Utelivsnæringen var imidlertid fornøyd med onsdagens avgjørelse.

Kristin Gyldenskog, direktør for kommunikasjon og næringspolitikk i NHO Reiseliv, sier avgjørelsen om å ikke innføre en nasjonal skjenkestopp god.

– Samtidig må vi som landets største utelivsorganisasjon gå foran og vise at vi tar på alvor den diskusjonen som har vært om uheldige virkninger av alkohol i lokalmiljøet. Poenget med Aps beslutning i dag er at man slår fast at det er de som kjenner lokale forhold best, som må treffe beslutninger om tiltak som skal begrense uheldige virkninger av alkohol, sier Gyldenskog.

Kristelig Folkeparti er derimot skuffet. Stortingsrepresentant Laila Dåvøy mener at et enkelt grep som én times kortere skjenketid ville gitt tryggere byer.

– Slik det er nå, er det opp til kommunene selv å bestemme skjenketiden. I flere kommuner er selvbestemmelsen svak. Om nabokommunen tillater skjenking til klokka tre, føler mange seg forpliktet til å være like liberale av hensyn til næringslivet. Derfor er det viktig at regjeringen tar sentrale grep for å få slutt på den uheldige situasjonen, sier Dåvøy.

Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan – mener Arbeiderpartiets stortingsgruppe nedprioriterer folks trygghet.

– Det kan synes som om det er viktigere å sikre at useriøse utesteder ikke blir lagt ned, enn å hindre at folk blir slått ned, sier generalsekretær Anne-Karin Kolstad.

AKTUELT NÅ