Straffedømt finansakrobat vil vitne mot Malthe-Sørenssen: Avviser trusler

Den bedrageritiltalte 53-åringen har forklart i retten at den tidligere straffedømte finansmannen Christer Tromsdal truet og presset han i forkant av pågripelsen. Nå vil Tromsdal vitne mot Malthe-Sørenssen.

Christer Tromsdal utenfor Oslo tingrett for å vitne.

VIL VITNE: Christer Tromsdals advokat, Mette Yvonne Larsen, sier at hennes klient svært gjerne vil vitne i rettssaken mot den bedrageritiltalte tidligere journalisten Geir Selvik Malthe-Sørenssen. Under rettssaken mandag kom den tiltalte 53-åringen med en rekke anklager mot Tromsdal.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Rettssaken mot den tidligere journalisten og privatetterforskeren Geir Selvik Malthe-Sørenssen går nå i Oslo tingrett.

Han er tiltalt for flere tilfeller av grovt bedrageri på til sammen nærmere syv millioner og dokumentforfalskning.

Under sin forklaring mandag tegnet 53-åringen et bilde av en hverdag med press og trusler fra et kriminelt miljø.

Under forklaringen kom han med en rekke anklager mot den tidligere bedrageridømte finansmannen Christer Tromsdal. Han anklaget Tromsdal blant annet for å ha truet ham med et skytevåpen høsten 2012.

Geir Selvik Malthe-Sørenssen

FORKLARTE SEG: Den bedrageritiltalte eks-journalisten Geir Selvik Malthe-Sørenssen forklarte seg i Oslo tingrett mandag. Han kom med en rekke anklager mot den tidligere straffedømte Christer Tromsdal.

Foto: Aleksander Andersen, Andersen, Aleksander / NTB scanpix

Tromsdals forsvarer, Mette Yvonne Larsen, sier til NRK at hennes klient gjerne stiller som vitne i retten for å kommentere anklagene.

– Det er noe Tromsdal svært gjerne vil gjøre, sier hun til NRK.

MALTE-SØRENSEN BEDRAGERI

TROR IKKE PÅ TILTALTE: Førstestatsadvokat Håvard Kampen sier til NRK at de ikke fester lit til forklaringen om trusler og press som tiltalte har kommet med i Oslo tingrett.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Mener han ble truet

Malthe-Sørenssen har erkjent straffskyld i alle tiltalepunktene mot ham, men flere av dem kun som medvirkende.

53-åringen forklarte i retten at han fryktet for sin og familiens sikkerhet etter trusler fra Tromsdal og miljøet rundt ham. Han fortalte at han følte seg presset til å begå flere av bedrageriene han nå står tiltalt for.

– Jeg lot det som skjedde skje. Jeg tenkte ikke klart, forklarte Malthe-Sørenssen om bankbedrageriet han står tiltalt for.

Førstestatsadvokat Håvard Kampen har tidligere sagt til NRK at han ikke fester lit til Malthe-Sørenssens forklaring om at press og trusler fra en tredjepart er årsaken til bedrageriene.

– Han har lav troverdighet

Christer Tromsdal er ikke påberopt som vitne i rettssaken, men i lys av forklaringen Malthe-Sørenssen kom med i rettssalen mandag, utelukker han ikke at det nå kan bli tatt en ny vurdering.

Tromsdals forsvarer, Mette Yvonne Larsen, sier at de tar anklagene fra 53-åringen med knusende ro. Hun mener at den tiltalte har lav troverdighet og legger skylda på sine egne problemer over på andre.

– Vi forholder oss til at heller ikke påtalemyndigheten fester noe lit til det Geir Selvik Malthe-Sørenssen sier, sier Larsen til NRK.

– Hvorfor fikk ikke Tromsdal pengene når det skal ha vært han som presset Malthe-Sørenssen til å ta opp lånet? spør hun.

Larsen sier at hun besøkte sin klient på mandag i Halden fengsel. Han og en annen mann er tiltalt for motarbeiding av rettsvesenet under særdeles skjerpende omstendigheter.

Politiet mener Tromsdal og en annen mann hyret inn torpedoer for å skade eller drepe en tingrettsdommer i en straffesak hvor Tromsdal var involvert i 2012. Tromsdal nekter straffskyld i saken.

Malthe-Sørenssen jobbet tidligere som utreder for Tromsdal i den samme saken.

Ifølge den tiltalte 53-åringen slet han med å komme seg vekk fra miljøet rundt Tromsdal, og han har forklart at både han følte seg truet.

Dette avviser Larsen, som sier hun sitter på korrespondanse mellom sin klient og tiltalte.

– Han virket i alle fall ikke redd, sier hun til NRK.

Byttet navn

Rettssaken mot Malthe-Sørenssen ble utsatt én dag fordi tiltalte ikke møtte opp i Oslo tingrett i forrige uke.

Da rettssaken startet opp, delte tiltaltes forsvarer, Trygve Staff, ut en e-post fra april i år der en tidligere politietterforsker i Asker og Bærum bekrefter at det foreligger et trusselbilde fra et kriminelt miljø mot Malthe-Sørenssen.

Som følge av dette trusselbildet har 53-åringen også byttet navn.

Rettssaken mot Geir Selvik Malthe-Sørenssen

DELTE UT SKRIV: Under rettssakens første dag delte forsvarer Trygve Staff ut en kopi til pressen av en e-post fra april i år. Der bekrefter en pensjonert politietterforsker at det er et trusselbilde fra kriminelle mot den tiltalte 53-åringen.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Det her er en tidligere ustraffet mann som plutselig begynner å gjøre gale ting med penger, og det har en grunn, har tidligere Staff tidligere uttalt i tingretten.

Det er satt av totalt syv dager til rettssaken.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger