NRK Meny
Normal

Kunnskapsministeren dropper støtte til «norsk-påbud» i skolegården

For tre år siden ville Torbjørn Røe Isaksen (H) la skoler forby elevene sine å snakke andre språk enn norsk. Som kunnskapsminister vil han ikke endre regelverket.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen

NY SJEF: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fra Høyre sier han har tillit til at skolene selv finner ut hvordan de skal forholde seg til fremmedspråklige elever.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I 2010 raste debatten om bruk av hijab i norske skoler. I en P3-debatt med SVs Snorre Valen sa Røe Isaksen at han syntes det var helt greit om skoler bestemte at det bare skulle snakkes norsk i skolegården.

På direkte spørsmål om han ville støtte et forbud, svarte han:

– Ja, det synes jeg hadde vært helt greit å si. Det handler om at på skolen skal man ha noen felles regler sånn at alle kan kommunisere og sameksistere.

I går ble han kunnskapsminister, og pipa har fått en annen lyd.

– Det er ikke en del av regjeringsplattformen vår nå, og jeg har ingen planer om å gjøre noe med det som kunnskapsminister, sier han til NRK.no.

Rektor: Ber elevene snakke norsk

Røe Isaksen sier han har tillit til at skolene takler eventuelle problemer knyttet til språk på egen hånd.

– Så tror jeg det er en fordel at man snakker mye norsk på norske skoler, men hvis folk har lyst til å snakke andre språk, så får skolene forholde seg til det på helt vanlig måte.

Rektor Hanne Hauge ved Gamlebyen skole i Oslo har lang erfaring i å gjøre nettopp det. Ved hennes skole snakker elevene hele 43 ulike språk.

– Vi sier til elevene at de skal snakke norsk. Det er det felles språket vi har til å kommunisere. Og for å forebygge mobbing må læreren forstå det som blir sagt mellom elevene, sier Hauge til NRK.no.

Selv om elevene får beskjed om å snakke norsk i skoletiden, står det ingenting i ordensvedtektene om at det er forbudt å snakke andre språk.

– Det holder å si til elvene at «her snakker vi norsk». Jeg tror ikke Torbjørn Røe Isaksen og jeg er noe uenige om dette, sier Hauge.

– Er det vanskelig å få elevene til å snakke norsk sammen?

– Nei, ikke i det hele tatt. Elevene har lyst til å leke med hverandre, og det er en stor motivasjon til å lære norsk.

– Problematisk med forbud

Ifølge Oslo kommune har ingen skoler i byen forbud mot andre språk enn norsk i skolegården. I 2009 foreslo Ungdomsrådet i Farsund at elever med innvandrerbakgrunn skulle pålegges å snakke norsk i friminuttene, men forslaget ble avvist av skoleledelsen.

Rune Berglund Steen i Antirasistisk senter er glad for at skoler ikke påbyr elever med andre morsmål å snakke norsk.

– Generelt så tenker jeg at det er naturlig og gunstig at vi i størst mulig grad har et felles språk i skolen, men et forbud virker veldig overdrevet og veldig problematisk, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger