NRK Meny
Normal

Støtter stemmerett for 16-åringer

Flere kommuner har meldt sin interesse for forsøk med lavere stemmerettsalder.

Velger
Foto: Illustrasjon: Morten Quist Hommersand

Regjeringen har,

på initiativ fra kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp)

, gått inn for at det ved kommunestyrevalget i 2011 skal åpnes for en forsøksordning der 16 og 17-åringer får anledning til å stemme.

Denne saken ligger nå i Stortinget.

Les også: - Senk alderen til 12 år

Kommunaldepartementet må vente på behandlingen i Stortinget (der regjeringspartiene jo har flertall) før departementet kan ta stilling til hvor mange kommuner som skal får være med på forsøket.

NRK får imidlertid opplyst i departementet at en rekke kommuner har henvendt seg på telefon til departementet og gitt uttrykk for sin interesse for å delta i forsøket.

Fire kommuner har allerede sendt inn en søknad til departementet om å få lov til å delta i forsøket med 16 års stemmerettsalder. De fire kommunene er Vågå, Ørland, Karlsøy og Sola.

Rådmann Trond Nerdal i Sola kommune sier til NRK at det i juni var en omfattende debatt om emnet i kommunestyret.

Sola tror at stemmerett for 16 åringer på litt sikt kan bidra til økt valgdeltagelse blant de unge velgerne. Kommunen mener også at 16-17 åringer i dag har såpass mange forpliktelser at det også kan være rimelig at de får innflytelse i lokalsamfunnet.

Rådmannen sier at Barneombud Reidar Hjermanns positive holdning til saken også har bidratt til at Sola gjerne vil være med på en forsøksordning.

Sjekk: Geir Helljesens valgskole

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger