Pakistan-eksperter er kritiske og frykter at Norge risikerer å støtte fundamentalistiske grupper.
Ifølge Dagsavisen dreier det seg om 5–6 millioner kroner som går til koranskoler i Nordvest-Pakistan.
– Ved å ikke stille krav til at det blir undervist i noe annet enn den tradisjonelle utenatlæringen av Koranen, risikerer Norge å gi penger til skoler som fremmer jihadistiske holdninger, sier forsker Karin Ask ved Christian Michelsens Institutt til Dagsavisen.
- Dialog med de moderate
- Hensikten med dette er er å bidra til den helt nødvendige globale dialogen med moderate muslimer.
Kampen mot Al Qaida og ekstremistisk islam kan ikke vinnes av Hedningesamfunnet her hjemme. Den kan bare vinnes av tolerante utadvendte muslimer i et land som Pakistan selv, sier Solheim til nrk.nyheter.
- Men hvis vi understøtter fundamentalistiske grupper skal vi selvfølgelig kutte støtten. Hensikten er som sagt det motsatte, vår ambassade vil følge opp disse prosjektene sammen med pakistanske myndigheter og passe på at det ikke skjer.
Skulle det vise seg at kritikken er riktig, så kommer det ikke en krone mer fra meg, sier Solheim.
De fattiges vei til utdanning
UD støtter både private og offentlige koranskoler i Pakistan. Noe av kritikken ghar gått på at Norge bare bør støtte de offentlige.
- Problemet er at koranskolene er veien ut fra maneg av Pakistans fattige til å få bittelitt utdanning. Mange av skolene driver dessverre bare med resitering av koranen, men et av målene er også å få inn litt matematikk, geografi og historiekunnskaper, vanlige verdslige fag som Pakistans fattige til de grader trenger å lære noe om inni disse skolene, sier Solheim.
Advarer
Forskningsinstitusjonen International Crisis Group (ICG) advarer mot ukritisk støtte til koranskoler. Ifølge ICG utgjør koranskolene i Pakistan en betydelig fare for internasjonal sikkerhet. Blant annet har koranskoler i Karachi bidratt med trening og utsendelse av jihad-krigere til både Afghanistan og Kashmir.
Selv skolene uten direkte tilknytning til vold fremmer en ideologi som gir en rettferdiggjøring av slike angrep, rapporterer ICG mars i år, ifølge Bistandsaktuelt.
150 millioner
Norge gir totalt 150 millioner kroner i støtte til utdanning i Pakistan over en periode på fem år. Prosjektet startet opp for et halvt år siden, og det er pakistanske myndigheter som står for selve gjennomføringen.
Ifølge ambassaderåd Sissel Volan i Islamabad stilles det ingen krav til de privatdrevne koranskolene, bortsett fra behov for oppgradering av fysisk infrastruktur og samarbeidsvilje.
Ask stusser over at norske myndigheter ikke har stilt krav til pensum, særlig fordi president Pervez Musharraf så tidlig som i april 2001 lovte å fjerne skoler som oppfordrer til jihad og hellig krig.