NRK Meny
Normal

Støtter ikke politiets råd om fjerning av blogginnlegg

Justisminister Anders Anundsen (Frp) støtter ikke politiets anbefaling til bloggeren Sophie Elise om fjerne et innlegg om «Mannegruppa Ottar» for hennes egen sikkerhets skyld.

Sikkerhetsutvalget overleverer rapporten med anbefaling til nytt lovgrunnlag for forebyggende nasjonal sikkerhet.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen støtter ikke anbefalingen politiet skal ha gitt Sophie Elise om å fjerne et blogginnlegg.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

«Mannegruppa Ottar» ble tema under Stortingets spørretime tirsdag. SVs Karin Andersen ville vite om justis- og beredskapsminister Anders Anundsen synes det var greit at politiet skal ha bedt bloggeren Sophie Elise Isachsen (21) fjerne et kritisk innlegg om Facebook-gruppa «Mannegruppa Ottar». Rådet skal ha blitt gitt av hensyn til Isachsens sikkerhet.

Sophie Elise Isachsen

Bloggeren Sophie Elise Isachsen ble anbefalt å trekke et kritisk innlegg om Mannegruppa Ottar av hensyn til sin egen sikkerhet.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Ikke et råd vi kan forsvare

– Det er uakseptabelt å kneble jenter og kvinner når de utsettes for trusler. Er statsråden fornøyd med at politiets råd er at kvinner ikke skal ytre seg mot ekstrem kvinnefiendtlighet i offentligheten, spurte SV-politikeren.

Anundsen understreker at det ikke er ønskelig at politiet gir råd om å trekke ytringer.

– Når det gjelder dialogen som kan ha vært framsatt fra politiets side om å fjerne innlegget for å redusere trusselen, deler jeg SV-representantens syn. Det er ikke et råd vi normalt kan forsvare. Det skal ikke anbefales noen å trekke tilbake eller slette en fremsatt ytring i den hensikt å redusere en trussel. En kan også spørre om et slikt råd faktisk vil bidra til å redusere en slik trussel, fordi ytringen allerede er fremsatt, svarte Anundsen.

Beskytter ytringsfriheten

I blogginnlegget kritiserte Isachsen Facebook-gruppas spredning av vitser om voldtekt og mishandling av barn. Hun mottok massiv hets og trusler etter innlegget – så mye at hun valgte å fjerne det, angivelig etter råd fra politiet.

Anundsen understreker at det er politiets oppgave å beskytte ytringsfriheten og de som ytrer seg.

– La meg være veldig tydelig på at det er politiets oppgave å beskytte ytringsfriheten og de som ytrer seg i vårt demokratiske samfunn. Jeg har registrert at bloggeren selv er fornøyd med dialogen hun har hatt med politiet, og det synes jeg er bra.

Isachsen har anmeldt flere av medlemmene i Facebook-gruppa til politiet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger