NRK Meny
Normal

Forsker støtter Frps bistandskritikk

- Norge bidrar til å opprettholde korrupte og udemokratiske regimer, sier seniorforsker ved Christian Michelsens institutt i Bergen.

Andrew Mwenda og Siv Jensen

Independent-redaktør Andrew Mwenda høstet applaus da han kritiserte norsk bistandspolitikk på Frps landsmøte tidligere denne måneden. Nå får han støtte av forsker Alf Morten Jerve.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Erik Solheim

Ikke imponert: Utviklingsminister Erik Solheim mener Uganda ikke er et brutalt dikatur.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Fremskrittspartiet får nå støtte for sin kritikk av hvordan norsk bistand kan virke negativt i mottakerlandene.

- Det er ingen tvil om at direkte budsjettstøtte fra Norge bidrar til å opprettholde regimer i Afrika – også korrupte og udemokratiske. Vi vet jo at for eksempel land som Tanzania og Uganda har en rekke problemer med styresettet, sier seniorforsker Alf Morten Jerve ved Christian Michelsens Institutt i Bergen til NRKNyheter.no.

Han er glad for at Frp nå går inn i en debatt om hvordan vi skal gi bistand, ikke bare om vi skal gi bistand eller ikke.

- Men hvis de bruker kritikken av denne formen for bistand bare fordi de ikke vil gi bistand i det hele tatt, da blir det for enkelt, sier Jerve.

- Kaster bort penger

- Norge gir alt for mye i bistandsmidler. Både dere og de fleste andre land har vært alt for opptatt av hvor mye bistandspenger som gis og hvor høy andel av bruttonasjonalinntekten som brukes til bistand. Norge har kastet bort penger på korrupte afrikanske diktatorer, uten å måle hvordan pengene er brukt, sa Andrew Mwenda fra Uganda på Fremskrittspartiets landsmøte nylig.

Mwenda er redaktør for den opposisjonelle avisen The Independent, og har selv opplevd å bli arrestert og trakassert av sikkerhetsstyrkene i Uganda.

Mwenda er særlig kritisk til at Norge gir direkte budsjettstøtte til president Yoweri Musevenis regjering. Han ønsker heller at vi bør handle mer med landet hans.

Forskerstøtte for bistandskritikk

Mwenda får full støtte fra forsker Alf Morten Jerve.

- Personlig deler jeg denne kritikken. Tanken bak en omlegging til mer direkte stat-til-stat-bistand var at vi og andre donorer dermed skulle få større innflytelse på politikken i det landet som mottok støtten, men mindre deltaljstyring med hva pengene ble brukt til.

- Det burde heller vært omvendt, at vi tok politikken for det den var og så støttet de prosjektene myndighetene vil ha hjelp til og stilte krav til resultater, sier Jerve.

- Å sende mange penger inn i store, tomme budsjettposter uten kontroll, det blir helt feil. Erfaringen viser at jo at vi ikke klarer å endre det dårlige styresettet på denne måten. I stedet bidrar vi til å opprettholde korrupte og udemokratiske regimer som får pengene uten tilstrekkelig kontroll av hva de brukes til, sier Jerve.

- Ikke noe brutalt diktatur

Utviklingminister Erik Solheim sier han også er villig til å lytte til Mwendas kritikk av norsk bistand, samtidig som han ønsker å understreke sin avstand til Frp.

- Jeg er veldig lite imponert over Fremskrittspartiet, men det Mwenda sier om korrupsjon har jeg mye sans for. Men han er for lettvint når han sier han vil kutte bistand og bare gå over til handel. Bistand er en forutsetning for å få til mer handel.

- Hva med kritikken om at vi støtter en diktator i Uganda?

- Den har jeg ikke veldig mye sans for. Uganda er ikke noe brutalt diktatur. Glansen av Museveni er nok mindre i dag enn for noen år siden, men vi kan ikke hoppe opp og ned, det må være en viss sammenheng i vår støtte. Dessuten er vi hele tiden i dialog med Museveni og ugandiske myndigheter både om demokrati og korrupsjon, sammen med andre vestlige land.

- Kliner seg opp til USA

Solheim vil gjerne gi et ekstra stikk til Fremskrittspartiet.

- Frp er det bare surr og rot med. De vil at vi i utenrikspolitikken skal kline oss opp til USA, men når det gjelder bistand til Uganda vil de ikke følge USAs linje.

Amerikanerne har sammen med Storbritannia vært president Musevenis sterkeste internasjonale støttespillere, og har bidratt svært mye med både bistand og ikke minst våpen til Uganda.

Frps formann Siv Jensen avviser at partiet kliner seg opp til USA.

- Jeg vil kritisere alle land som fortsetter en bistand som ikke hjelper. Særlig vil jeg kritisere USA for landets dobbeltmoral ved at de opprettholder store tollbarrierer som hindrer handel, samtidig med at de gir bistand.

- Vil du også kritisere USA for våpenstøtten til Uganda?

- Situasjonen i Uganda er svært sammensatt – blant annet med konflikten med Herrens mostandshær i den nordlige delen av landet, som jeg selv har besøkt. Det er ikke noe enkelt svar på det spørsmålet.

Jensen understreker at det ikke er slik at Frp ikke bryr seg om fattigdommen i verden.

- Men vi har et annet syn på hvordan vi skal redusere den. Vi har ønsket å få fram en mer nyansert debatt om bistand, hittil har den vært for ukritisk. Det er ikke slik at Fremskrittspartiet ikke vil gi bistand, men vi vil legge den om, sier Jensen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger