NRK Meny
Normal

Støttepartiene spriker

Venstre ser ut til å slite, ifølge de første prognosene. Men KrFs dårlige tall ble snudd på hodet - nå går de opp fra forrige kommunevalg.

Abid Raja på Vestres valgvake 2015

Venstres Abid Raja tror det kan være belastende for partiet å være samarbeidsparti for regjeringen.

Foto: Anne Mone Nordahl / NRK

Valglogo

Regjeringens støttepartier får ulik behandling av velgerne, skal vi tro de første tallene etter at valglokalene stengte.

Det er den foreløpige landsoversikten for de opptalte stemmene i kommunevalgene som danner prognosen. Denne viser en nedgang for den borgerlige regjeringsblokken. Høyre og FrP har nå henholdsvis 20,9 % og 9,8 % av stemmene.

  • Les siste nytt fra valget her

Av støttepartiene går det verst for Venstre. De går foreløpig ned 1,3 prosentpoeng sammenlignet med kommunevalget i 2011, og ser ut til å få 4,9 % av stemmene på landsbasis.

Stortingsrepresentant Abid Raja er likevel ikke for pessimistisk så langt.

– Det spriker en del fra TV2 til NRK. Hvis resultatet blir rundt 4,9, er det akkurat til å leve med. Det er ikke dødens dal, sier han til NRK fra partiets valgvake.

Merker dere slitasje ved å være et støtteparti?

– Det er nok lettere å være et rent opposisjonsparti. Nå blir vi tatt til inntekt både for det gode og for det dårlige som regjeringen gjør.

Tallene snudde

Også KrF så ut til å gjøre et skuffende valg da de aller første tallene kom klokken 21. Da var de nede på en oppslutning på 4,8 %.

KrFs nestleder, Dagrun Eriksen var ikke fornøyd.

– Hvis vi havner under fem prosent så blir vi veldig skuffet. Det svarer ikke til de forventningene vi hadde og den innsatsen og positiviteten vi har hatt i valgkampen. Vi fortjener bedre enn det, mente hun bestemt.

Dagrun Eriksen på KrFs valgvake 2015

KrFs Dagrun Eriksen var strålende fornøyd da partiets dårlige første prognoser ble erstattet av gode tall.

Foto: Erlend Kjernli / NRK

Men utover kvelden har tallene pekt jevnt oppover for KrF. Nå er de oppe på en 6,1 %, en god oppgang fra forrige kommunevalg. Da landet de på 5,5 % på landsbasis.

Jubelen sto i taket på Royal Christiania Hotel da de nyeste tallene ble presentert.

– Vi må ikke se oss blinde på de tallene vi så helt i starten, sa Eriksen til applaus fra salen.

Stortingsrepresentant Hans Olav Syversen er også svært positiv.

– Hvis det fortsetter å gå så fort oppover så får vi håpe på en lang natt. Vi håper å nærme oss resultatet vi fikk sist. Vi er veldig spente på hvordan det går i de enkelte kommunene, der vi kan komme på vippen flere steder, sier han.

Vil snakke med MDG i Oslo

I hovedstaden er tallene dystrere for begge støttepartiene. Venstre snuser på en nedgang på 2,4 prosentpoeng og en oppslutning på 5,8, mens KrF går ned 0,2 prosentpoeng til 2,2 % av stemmene.

Venstres byråd for samferdsel og miljø, Guri Melby, ser mot MDG som ser ut til å få en avgjørende posisjon i Oslo.

– Det ser ut som de kommer på vippen i Oslo. Hvis de er blokkuavhengige, som de har hevdet hele valgkampen, snakker vi gjerne med dem. Men jeg er spent på om det stemmer, at de er blokkuavhengige. Jeg usikker på om de snakker med begge sider.

Guri Melby

Venstre i Oslo, her ved Guri Melby, sliter ifølge de første prognosene.

Foto: Anne Mone Nordahl / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger