Norge gir penger til Nigeria-jentenes lokalmiljø

Demonstranter i Oslo fikk vite at Norge bidrar med ti millioner kroner til Nigeria og lokalsamfunnet der flere hundre jenter er blitt bortført.

Demo Oslo

Kvinner fra Inter African Comittee i Norge har møtt opp på Youngstorget.

Foto: Eline Buvarp Aardal / NRK

Gina Ihasee og Gina Lende

To av arrangørende, Gina Ihasee og Gina Lende.

Foto: Rima Iraki / NRK

Markeringen ble støttet av blant annet Amnesty International Norge, PLAN, FOKUS, Mellomkirkelig Råd og Fellesrådet for Afrika. Opp mot 200 personer møtte opp på Youngstorget før demonstrantene gikk til Utenriksdepartementet.

Mener Norge bør tilby hjelp

– Det er viktig å vise verden at vi er solidariske og at disse jentene må få komme hjem igjen, sa Gina Ihasee til NRK.

(Se videointervju nederst i artikkelen)

Hun håper engasjementet kan føre til at jentene kommer tilbake til familiene sine og at det gjennom flere demonstrasjoner blir lagt press på Nigeria slik at det gjøres mer for de bortførte som ble tatt av Boko Haram den 14. april.

– Det er helt grusomt at det har tatt så lang tid, sa hun.

Børge Brende møter demonstranter

Utenriksminister Børge Brende tok i mot demonstrantene på kontoret i UD.

Foto: Rima Iraki / NRK

Demonstrasjonen gikk til utenriksdepartementet og Børge Brende.

– Vi skal overrekke et brev der det står hva vi ønsker at Norge skal gjøre. Vi mener Norge bør tilby hjelp, de kan jo blant annet tilby seg å bygge opp skolen der jentene gikk, sa Ihasee.

276 jenter bortført fra en skole i Chibok nordøst i Nigeria. Noen av dem klarte å flykte, men 223 er fremdeles savnet. Den islamistiske gruppen Boko Haram har jentene og krever dem byttet mot fengslede medlemmer.

Demonstrasjon Nigeria-jenter Paris

Også i Paris er det demonstrasjon i dag.

Foto: Remy de la Mauviniere / Ap

I mange land har det vært protestdemonstrasjoner og kampanjen #Bringbackourgirls har vakt engasjement og fått stor oppmerksomhet på sosiale medier.

Norge gir ti millioner

Da demonstrantene kom fram til Utenriksdepartemetet fikk de snakke med utenriksminister Børge Brende som møtte dem med en takk for engasjementet og fortalte at Norge har åpnet lommeboka for denne saken.

– Vi bidrar med ti millioner kroner til dette området som er rammet, sa han og ble møtt med applaus.

Brende påpekte at Nigeria er et land med store ressurser og at Norge har forventninger om at de også skal komme befolkningen til gode.

– Landet har store oljeinntekter og de må brukes til utdanning, sa han.

Så datteren sin

En av mødrene til de bortførte så datteren sin i videoen som ble kjent i går.

– Hun så bildene på tv mandag kveld og så jenta si sittende blant de andre på bakken, sier Dumona Mpur, som er leder for foreldrerådet på skolen i Chibok.

Hun sier foreldrene er meget bekymret, men at de er noe mer optimistiske etter at Nigeria har fått utenlandsk hjelp for å finne jentene.

Leter med spionfly

Bemannede amerikanske overvåkingsfly deltar i letingen etter de bortførte jentene i Nigeria, ifølge en kilde i USAs regjering.

Flyvningene skjer med tillatelse fra nigerianske myndigheter. Ifølge kilden bidrar USA også med satellittbilder fra områdene hvor det antas at jentene kan befinne seg.

Frankrikes president François Hollande har invitert representanter fra USA og Storbritannia til et møte om saken. Det skal holdes i Paris førstkommende lørdag.

Demonstrasjon Youngstorget for kidnappede barn i Nigeria

Se video.

SISTE NYTT

Siste meldinger