– Vi vil stå opp for våre verdier

EIDSVOLLS PLASS (NRK.no): Regjeringens nei til å møte Dalai Lama har vakt sterke reaksjoner. I kveld ble Eidsvolls plass utenfor Stortinget fylt av mennesker med en klar beskjed til norske myndigheter: – Det er ikke dette mandatet vi har gitt dere!

Støttemarkering for Dalai Lama

«Det er en skam at Dalai Lama ikke ønskes velkommen av det offisielle Norge – men en glede at det norske folk ønsker ham varmt velkommen!», sier de to initiativtakerne om støttemarkeringen for Dalai Lamas besøk i Norge.

Foto: Lina Gaganis / NRK

– Jo mer de har stengt døra, jo mer har vi engasjert oss og sagt at vi ikke vil finne oss i dette. Vi kan ikke godta at de ikke vil møte Dalai Lama. Det er ikke det mandatet vi har gitt våre folkevalgte, vi kan ikke bøye oss for makt og trusler, sier Ann Kristin Espejord.

Hun er én av to initiativtakere til kveldens støttemarkering for Dalai Lama på Eidsvolls plass. Rundt fire hundre personer møtte opp for å vise sin støtte.

For da Espejord møtte venninnen Kristin Alvsåker etter at det ble klart at ingen i det offisielle Norge vil møte Dalai Lama under hans norgesbesøk, bestemte de seg for å ta grep.

– Dalai Lama skal vite at han er velkommen

De to kvinnene ønsker å vise at regjeringen er i utakt med folket.

– Vi vil at Dalai Lama skal vite at han er hjertelig velkommen til Norge, og vi er stolte over at han kommer. Vi vil at verden fortsatt skal vite at vi er et fritt folk, og vi forventer at våre politikere nå stopper opp og tenker seg om, sier Espejord.

Store røde bokstaver malt på hvite bannere, sender et klart budskap: «Velkommen, Dalai Lama!»

Støttemarkering for Dalai Lama

Motstanden mot regjeringens nei til Dalai Lama kommer tydelig til syne under markeringen utenfor Stortinget. Swe Swe Nyunt og Dennis Daws'.

Foto: Lina Gaganis / NRK

– Vi vil stå opp for våre verdier. Denne markeringen er for å vise hva vi ønsker at vi skal ha ryggrad nok til å stå for, sier medarrangør Alvsåker.

Med seg på laget har de to fått med seg blant andre Venstre-leder Trine Skei Grande, stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne Rasmus Hansson, komiker og spaltist Shabana Rehman, skuespiller Andrine Sæther og artist Lars Lillo-Stenberg, skuespiller Mia Gundersen, artist Ravi, generalsekretær i Amnesty Norge Jon Peder Egenæs og Hedda Langemyr, leder i Norges Fredsråd.

– Har føltes rart å være politiker i det siste

– Det har føltes litt rart i det siste. Det har føltes litt rart å være politiker i et fritt land som skal feire 200-årsjubileum for grunnloven sin. I morgen skal Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité diskutere om vi skal inkorporere menneskerettighetene i Grunnloven – men så skal vi drite i dem i andre land?, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til stor støtteapplaus fra de mange fremmøtte.

Hun fortalte at hun var blitt kontaktet av en nordmann som er gift med en kinesisk kvinne, som opplyste om at kinesiske medier skriver at Norge skal ta imot Dalai Lama i kjelleren.

Det fnyste Venstre-lederen av.

– Vi skal ikke ta ham imot i kjelleren. Vi skal ta ham inn hoveddøra på Stortinget og la ham møte så mange politikere vi klarer å skrape sammen. Vi skal vise at folk er opptatt av den feigheten som er vist, sier Grande.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Trine Skei Grande deltok på en støttemarkering i forkant av Dalai Lamas norgesbesøk.

– Vi skal la Dalai Lama møte så mange politikere vi klarer å skrape sammen, sa Venstre-leder Trine Skei Grande i sin appell.

Flau over regjeringen

Også Rasmus Hansson, stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne, oppfordrer regjeringen til å vise solidaritet tydeligere.

– Vi skal spise kirsebær med de store, men da må vi ha med oss ryggraden og vise at vi vet hva solidaritet betyr, sier Hansson.

– Det viktigste nå er å vise Dalai Lama den varmen og den ubrutte solidariteten som vi står for i Norge. Samtidig skal vi lære politikere en lekse om hva det betyr å glemme hva folk egentlig synes om solidaritet, menneskeverd og rettferdighet.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

MdGs Rasmus Hansson deltok på støttemarkeringen i forkant av Dalai Lamas norgesbesøk.

– Det viktigste nå er å vise Dalai Lama den varmen og den ubrutte solidariteten som vi står for i Norge.

Mia Gundersen sier hun er flau over regjeringens avslag på å møte Dalai Lama.

Mia Gundersen på støttemarkering for Dalai Lama

Mia Gundersen synes enda flere burde ha møtt opp utenfor Stortinget, men er glad for engasjementet.

Foto: Lina Gaganis / NRK

– Det er så mye kaos i verden, og så har vi her en mann som snakker om ikkevold. Han er en stor leder, ikke minst er han en åndelig leder som verden trenger. Jeg synes det er flaut at regjeringen har latt seg kue av stormakten Kina, sier Gundersen.

Fredstre

Alle de fremmøtte var oppfordret til å ta med et hvitt bånd som de kunne henge på et fredstre.

Treet ble raskt fylt med hvite bånd som blafret i kveldsvinden.

– Treet skal være et symbol for menneskeverd og fred. Det skal være en markering av det Dalai Lama står for, og det skal være en gave til Dalai Lama, sier Espejord.

Støttemarkering for Dalai Lama utenfor Stortinget

De hvite båndene ble hengt på fredstreet for å vise folks støtte til Dalai Lama.

Foto: Lina Gaganis / NRK

Håper politikerne påvirkes

Hedda Langemyr i Norges Fredsråd håper motstanden i befolkningen kan få politikerne til å endre standpunkt og gi Dalai Lama en verdig velkomst.

– Det ville vært motiverende for folk å se at deres motstand påvirker politikerne, men jeg tror dessverre at de kommer til å stå fast ved den avgjørelsen de har tatt. Vi skal i det minste gi ham en ordentlig velkomst neste uke, og jeg håper så mange som mulig kommer tilbake hit tirsdag for ønske Dalai Lama velkommen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger