Stortingspolitikere: Dette bør Solberg ta opp med Trump

Flere sentrale opposisjonspolitikere har meninger om hva statsminister Solberg bør konfrontere USAs president med, når de møtes i januar.

Donald Trump

USAs president Donald Trump har for første gang avtalt et eget møte med Norges statsminister Erna Solberg.

Foto: Carlos Barria / Reuters

Onsdag kveld meldte Det hvite hus at USAs president Donald Trump skal ta imot statsminister Erna Solberg i Det hvite hus 10. januar.

Klima stod ikke på agendaen i pressemeldinga sendt ut fra Det hvite hus i kveld.

Men Solberg ønsker å diskutere klimaspørsmål med Trump, ifølge pressemeldinga som kom fra norsk side da nyheten ble sluppet.

NRK har snakka med sentrale politikere i KrF, Sp, Venstre og SV. Dette er en oppsummering av hvilke saker de mener Solberg bør ta opp med Trump:

  • Klimaspørsmål, og at USA trakk seg fra Parisavtalen.
  • Hvordan USA og Norge kan jobbe sammen for å nå FNs bærekraftsmål.
  • Nedrustning.
  • Kutt i bistand til organisasjoner som tilbyr- eller informerer om abort.
  • Advare mot flytting av USAs ambassade til Jerusalem.
  • Advare mot å forverre konflikten med Nord-Korea.
  • Nordområde-politikk.

Her kan du lese hvilke tema statsministerens kontor varsler at Solberg vil diskutere med Trump.

Arnstad: – Det gir ingen mening av USA trekker seg ut

Nestlederen i Senterpartiet, Marit Arnstad, er blant dem som tar til orde for at klimaspørsmål må bli tema i møtet mellom Solberg og Trump.

Marit Arnstad

Marit Arnstad, nestleder i Senterpartiet.

Foto: Siv Sandvik / NRK
Pressekonferanse i vandrehallen i Stortinget

Kjell Ingolf Ropstad, nestleder i KrF.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det gir ingen mening at USA nå trekker seg ut av klimaarbeidet, samtidig som Kina er på vei inn i dette arbeidet. Når andre stormakter melder seg på i klimaspørsmål må USA også delta, sier Arnstad.

I sommer trakk president Trump landet ut av en internasjonal klimaavtale. Kjell Ingolf Ropstad, nestleder i KrF, mener Norge må presse USA til å ta en ledende rolle for å bekjempe klimaendringer.

– Tror du Solberg tør det?

– Ja, det tror jeg. Norge er anerkjent internasjonalt i klimaspørsmålet, så det er ikke unaturlig at en gjør det, sier han.

Raja: – Vågalt, men framoverlent om hun tok opp nedrustning

Abid Raja

– Skal FN klare å nå bærekraftsmålene, er vi helt avhengige av å ha USA helhjerta med på laget. Det håper jeg Erna Solberg tar opp med Trump når hun nå får muligheten, sier Raja. Abid Raja, stortingspolitiker for Venstre.

Foto: NRK

Venstres stortingspolitiker Abid Raja, sier det viktigste å ta opp med Trump er hvordan de to landene kan jobbe sammen for å nå FNs bærekraftsmål på flere områder.

Han nevner blant annet utryddelse av fattigdom og likestilling. I tillegg mener Raja at nedrustning bør stå på møteplanen 10. januar.

– Det hadde vært veldig vågalt, men også framoverlent, dersom Erna Solberg kunne ta opp dette med Trump, sier Raja.

Kari Elisabeth Kaski, fungerende parlamentarisk leder i SV, mener blant annet at Solberg bør vise motstand mot abortbestemmelser innført av Trump.

Kari Elisabeth Kaski

– Solberg må uttrykke skuffelse over at USA har trukket seg fra den viktig Parisavtalen, og ta til orde for en forsterket klimainnsats, mener Kari Elisabeth Kaski, fungerende parlamentarisk leder i SV.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

– I tillegg bør hun snakke om nordområdene og betydningen av ikke å øke konflikten med Russland, sier Kaski.

Statsministerens kontor opplyser til NRK i kveld at Erna Solberg ikke vil kommentere Trump-møtet mer enn i en utsendt pressemelding i kveld. Det er varsla at Solberg møter pressen torsdag formiddag

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger