Hopp til innhold

Stortingspolitikere flytter inn i milliardbygg

Etter en gigantisk kostnadssprekk flytter stortingspolitikere og ansatte nå inn i nye lokaler. Den nye tunnelen inn mot stortingsgarasjen er ikke klar for bruk.

Prinsens gate 26

DYRE LOKALER: Oppgradering av Prinsens gate 26 og nytt varelager har slukt størsteparten av utgiftene i Stortingets byggeprosjekt.

Foto: Katrin Hellesnes / NRK

I 2014 ble Stortingets byggeprosjekt beregnet å koste 1,1 milliarder kroner. Prislappen blir i stedet på 2,3 milliarder, og mange har kalt det en skandale.

Tunnelen til nytt varemottak og stortingsgarasjen har fått mye oppmerksomhet. Men det er oppgraderingen av Stortingets lokaler i Prinsens gate og varemottaket som står for størsteparten av utgiftene.

Sikrere enn Stortinget

STORTINGSDIREKTØR

BUDSJETTET HOLDER: – Prosjektet holder seg innenfor kostnadsrammen Stortinget har bevilget, sier stortingsdirektør Marianne Andreassen

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Stillasene er nettopp tatt ned. Bak de nyoppussede fasadene er absolutt alt nytt i den staselige gamle bygården. I januar flytter over 100 politikere og ansatte inn i lokalene hvor det er drøyt 160 arbeidsplasser.

– Vi gleder oss veldig til å ta dette fantastisk flotte bygget i bruk, sier Andreassen.

Lokalene er ifølge direktøren sikrere enn selve stortingsbygningen. Varemottaket blir på hele 1100 m².

Fortsatt graving

Utenfor praktbygget blir det imidlertid fortsatt anleggsvirksomhet, for nå skal Wessels plass settes i stand.

– Vi har valgt å gjøre dette til et eget prosjekt, ut fra de sikkerhetsmessige tingene som må på plass, sier hun.

Wessels plass

WESSELS PLASS: Plassen utenfor Stortinget blir neppe ferdigstilt før i 2020.

Foto: Katrin Hellesnes / NRK

Invitasjon til å komme med tilbud ble sendt ut for et par uker siden. Kostnadsrammen er på 60 millioner kroner. Det er, som Aftenposten tidligere har skrevet, nesten 50 millioner mer enn opprinnelig planlagt.

Gatene rundt kontorbygget skal ifølge stortingsadministrasjonen bli klare for ferdsel i løpet av første kvartal neste år.

Forsinket

Den nye tunnelen til varemottaket med innkjøring fra Rådhusgata er også en del av byggeprosjektet. I sommer opplyste Stortinget på sine nettsider at arbeidet med å få på plass infrastruktur og etablere gatemiljøet skulle være klart innen utgangen av 2018.

Rådhusgata, innkjøring tunnel til Stortinget

MÅ GRAVE: Innkjøringen til stortingstunnelen kan foreløpig ikke tas i bruk.

Foto: Katrin Hellesnes / NRK

Men her blir det forsinkelser.

På grunn av stortingstunnelen må avløpsrør legges om. For å få gjort den jobben må et par kvartal av Rådhusgata graves opp. Innkjøring og varemottaket skal kunne tas i bruk innen april neste år, ifølge Andreassen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ