Stortingsflertall om syriske flyktninger

Alle stortingspartiene, utenom SV og Frp er enige om en avtale om syriske flyktninger, som vil bli presentert for de respektive stortingsgruppene.

Støre

Marit Arnstad, Knut Arild Hareide, Jonas Gahr Støre og Rasmus Hansson er blant politikerne som nå skal legge fram en avtale for sine stortingsgrupper.

Foto: NRK

Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, sa til den frammøtte pressen at det foreligger an avtale som nå skal diskuteres i de ulike stortingsgruppene, før den blir lagt fram i Stortingets vandrehall rundt klokken halv fem i dag.

SV trakk seg kort tid i forveien

Det er foreløpig ikke kjent hva avtalen innebærer, og ingen av partilederne eller de parlamentariske lederne vil si noe om hvilket antall flyktninger som avtalen omfatter.

– Jeg tror at nettopp det at regjeringen og Høyre er med på avtalen har stor betydning. Tenk på en flyktning som kommer til Norge og hører at regjeringen ikke er med på avtalen. Dette er en veldig god og offensiv avtale som jeg gleder meg til å legge fram for min stortingsgruppe, sier Knut Arild Hareide.

SV og Frp er ikke med på avtalen etter at Frp trakk seg forrige fredag, og SVs leder Audun Lysbakken gikk ut av forhandlingsrommet kort tid før de andre partiene offentliggjorde at de hadde blitt enige.

– Ikke nederlag for Høyre

Trond Helleland mener det ikke er et stort nederlag for Høyre å bli presset på å ta mot flere flyktninger.

– Det er ikke noe nederlag når et bredt flertall i Stortinget blir enige om å hjelpe millioner av mennesker som trenger hjelp i Syria, og samtidig er med på å hente kvoteflyktninger til Norge. Det har Høyre aldri vært mot, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

Han sier han vet hvordan avtalen vil bli mottatt i regjeringen, men at han ikke vil si noe mer om det.

Arbeiderpartileder Støre er fornøyd med måten forhandlingene har foregått, og sier at det ikke har vært et mål å bruke stortingsflertallet til å påtvinge regjeringen vedtak som de ikke ønsker.

– Dette er ikke en type sak hvor man bruker flertallet til å instruere en motvillig regjering. Man jobber med dem, tar den tiden man trenger, sier Jonas Gahr Støre som berømmer Helleland for hans måte å takle forhandlingene på.

SISTE NYTT

Siste meldinger