Hopp til innhold

Stortinget orientert om syk fireåring i møte: Innholdet er hemmelig

I et møte unntatt offentlighet har UD orientert utenrikskomitéen på Stortinget om de norske borgerne i den syriske flyktningleiren Al Hol.

SØREIDE REDEGJØR OM EU OG EØS

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide orienterte i dag om situasjonen for norske borgere nordøst i Syria. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

I dag klokken ni var det en sjelden seanse i Stortinget: Utenriksministeren holdt et møte med den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen, som medlemmene ikke får referere fra.

Jonas Gahr Støre i Stortingets vrimlesal

Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Temaet for møtet var den kompliserte situasjonen nordøst i Syria, og de norske borgerne som er internert i området.

– Det var en fortrolig orientering. Av hensyn hvor følsomt dette er og hvor utsatte disse menneskene er, så vil jeg ikke kommentere detaljer, sa Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre til NRK etter møtet.

Sentralt i den norske debatten står en fire år gammel gutt som er alvorlig syk. Moren vil ikke sende sønnen til Norge uten henne, og regjeringen vil ikke bistå den terrorsiktede kvinnen med å returnere. Dermed er saken låst.

– Regjeringen har hele tiden sagt at vi er bekymret for barn av norske borgere som er internert i Syria. Av hensyn til sikkerheten for de berørte kommer jeg ikke til å si noe mer om eventuelt pågående arbeid, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Trolig flertall i Stortinget

Nå sier Støre det trolig er flertall i Stortinget for at IS-kvinner også kan returnere, hvis de blir straffeforfulgt i Norge.

– Hvis det som skal til for et barn kommer hjem er at en mor ledsager, så er vi for det, forutsatt at det skjer tiltak i Norge. Jeg tror det er en holdning som har stortingsflertallet med seg, sier Støre.

Er det en utvikling i saken?

– Jeg har grunn til å tro at norske myndigheter tar dette på alvor og de har hørt Stortingets mening i dag, svarer Støre.

Kvinnens forsvarer Nils Christian Nordhus, sier han er glad for at regjeringen og Stortinget er i dialog om saken.

– Fireåringen dør og en løsning haster. Vi har fått håp og mener utviklingen den siste tiden kan være et gjennombrudd, sier Nordhus til NRK.

Utenriksdepartementet skriver i en epost at utenriksministeren ikke kommenterer på møter som er unntatt offentlighet.

Norsk fireåring sammen med sin mor i leiren Al Hol

Den fire år gamle gutten ble født i IS-kontrollert område. I mars overga moren seg til kurdiske selvstyremyndigheter. Siden har han vært internert i leiren Al Hol.

Foto: Christine Svendsen / NRK

MDG betrygget

Nasjonal talsperson i MDG, Une Bastholm, var også til stede på orienteringen.

– Jeg har blitt betrygget de siste ukene på at det ikke er fullt så låst nå med hensyn til å ta tilbake mødrene, sier Bastholm.

Fire norske kvinner med barn er internert i området. Alle er mistenkt eller siktet av Politiets sikkerhetstjeneste for deltagelse i en terrororganisasjon.

Denne uka sa justisminister Jøran Kallmyr at norske myndigheter kan returnere kvinnene, hvis påtalemyndigheten i Norge ber om det.

– Det er kritisk viktig for å hjelpe særlig det ene barnet, å kunne også ta hjem mor. Det er nå klart at Norge har mulighet juridisk til å ta mødrene hjem og straffeforfølge dem her, sier Bastholm.

Skeptisk til hemmelighold

Hun varsler at hun vil følge opp med skriftlige spørsmål til utenriksministeren.

– Jeg synes det er synd og uriktig at mye av den informasjon vi fikk ikke kan være offentlig kjent. Det har vært tydelig fra starten at det er politisk uenighet i regjeringen. Da er det viktig at informasjon som ikke trenger å være bak lukkede dører er offentlig, sier Bastholm.

Sist fredag stemte Stortinget over et forslag fra MDG om umiddelbart å hente fireåringen, hans mor og søster til Norge.

Forslaget ble nedstemt med stort flertall, og en begrunnelse som gikk igjen fra dem som stemte nei var at «Stortinget ikke kunne behandle enkeltsaker».

Hør podkast: «Det svarte flagget»

Hør podkasten Det svarte flagget 24. september i appen NRK podkast

I et telt i en leir i Syria sitter en norsk kvinne med to barn. En dag i 2013 listet hun seg ut av rommet sitt for å følge kjæresten, den profilerte islamisten Bastian Vasquez, til Syria. Hjemme i Norge kjemper to bestefedre en desperat kamp for å få henne og barna hjem. Podkasten produsert av Monster for NRK. Den er laget av Joachim Førsund og Sigurd Øygarden Flæten. Redaktør er Anne Kvadsheim. Lydmiks er ved Hans Kristen Hyrve.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ