Hopp til innhold

Stortinget nektet å gi kongefamilien sparken

SV har bedt Stortinget avskaffe monarkiet 11 ganger tidligere. Hver gang har Stortinget vendt tommelen ned for forslaget. Torsdag gikk SV på sin 12 monarkiskrell.

Men det er lite sannsynlig at SV sitt forslag om å innføre republikk blir vedtatt i Stortinget.

AVSTEMNING: For tolvte gang skal Stortinget stemme over om Norge skal bli republikk. Ingenting tyder på at de vil stemme for.

Og skrellen kom med god margin. Avstemmingen i Stortinget viser at kun 26 representanter stemte for forslaget.

135 stemte mot.

Det er som sagt ikke første gang SV har gått på klart tap i saken.

– For oss er det dypt prinsipielt at folket skal ha muligheten til å velge de som styrer Norge, og å kaste de som styrer, sier Kari Elisabeth Kaski, partisekretær i SV.

Portrett av Kari Elisabeth Kaski i Zero. Blå bakgrunn.

VIL FJERNE KONGEN: Kari Elisabeth Kaski mener vi må ha en skikkelig diskusjon rundt om vi ønsker å ha en konge som ikke er demokratisk valgt som statsoverhode.

Foto: Zero

Partiet fremmet forslaget for første gang i 1972. Da stemte fem representanter for republikk. Siden den gang har det vært en ensom kamp for SV-erne, men i 2013 var også fire arbeiderpartirepresentanter med på forslaget.

– Monarkiforkjemperne mangler argumenter

Onsdag kveld var kronprinsesse Mette-Marit til stede da årets program for Risør kammermusikkfest ble lansert. Det er en tradisjon og oppgave for de kongelige å støtte kulturinstitusjoner i landet.

Martin Kolberg

NEI: Martin Kolberg sier de ikke vil bruke tid eller penger på en monarkiutredning per dags dato.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

En like sterk tradisjon har det blitt å stemme over deres rolle i den norske staten, og SV kommer ikke til å gi seg med det første. De ønsker en skikkelig debatt.

– Det er på tide at vi får en prinsipiell debatt. De som er forkjempere mangler gode argumenter på hvorfor vi skal fortsette å ha en arverekke som bestemmer hvem som skal styre Norge, sier Kaski.

Martin Kolberg (Ap), leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen, sier denne gjennomgangen ikke vil finne sted med det første.

– Å sette i gang en parlamentarisk utredning av den norske styreformen gjør man ikke om man ikke mener at det skal bli en forandring, og det mener vi ikke. Derfor sier vi nei til forslaget, sier Kolberg til NRK.

AKTUELT NÅ