Hopp til innhold

Stortinget krever strakstiltak mot passkrisen

Opposisjonspolitikerne på Stortinget vil redde ferien for reiselystne nordmenn. Men justisministeren advarer mot å skape falske forhåpninger.

Nytt norsk pass

PASSTRØBBEL: Stortinget krever strakstiltak fra regjeringen for å løse passkrisen.

Foto: Vilde Elgaaen / NRK

Flertallet i Stortingets justiskomité gikk tirsdag inn for et forslag om strakstiltak for å redusere ventetiden for å få nytt pass, og foreslår utvidede åpningstider og økt bemanning på passkontor med stor pågang.

Regjeringspartiene Ap og Sp støtter ikke forslaget, men er i mindretall når saken skal stemmes over i Stortinget 2. juni.

Forslaget er Venstre sitt. Partiets representant Ingvild W. Thorsvik håper det kan redde ferien for reiselystne nordmenn.

– Skaper falske forhåpninger

Men allerede i mars ba justisministeren politiet om å utvide åpningstidene ved passkontorene, og vurdere gjenåpning av passkontorer som ble stengt under forrige regjering.

Nå advarer justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) opposisjonen mot å skape falske forhåpninger:

 Dette forslaget har ingen betydning for utsiktene til å levere flere pass før sommeren. Regjeringen satte inn disse tiltakene for nesten tre måneder siden. Men hovedproblemet er at leverandøren mangler komponenter til produksjonen. Vi har utvidet åpningstidene og økt bemanningen, men det er ikke der problemet ligger nå.

Produsenten av norske pass mangler papir, lim og en komponent til chippen. Problemet rammer hele Europa. Årsaken er krigen i Ukraina og pandemien, ifølge regjeringen.

Regjeringen jobber med å snu alle steiner for å finne løsninger og ser på mulige tiltak, men jeg vil understreke at situasjonen er alvorlig.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl

ADVARER: Justisminister Emilie Enger Mehl advarer mot forslag fra opposisjonen.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Fortsatt lange køer

Thorsvik i Venstre mener passkøene fortsatt er lange. Samtidig understreker hun at forslaget ble fremmet i komiteen i mars. Og det er først etter dette vi også har fått problemer med råvarene til pasene.

politiets nettsider står det at det er ca. 7 ukers leveringstid på pass, noe mer i områder med lang postgang.

Mye står og faller nå på produsentene. Justisministeren hasteinnkalte passprodusenten Thales til et møte i slutten av mars. Siden har vi ikke hørt noe, sier Thorsvik.

Hun forventer at justisministeren rydder opp når det nå bare gjenstår én måned før fellesferien starter.

Ingvild Wetrhus Thorsvik i Stortinget

BEKYMRET: Stortingsrepresentant for Venstre, Ingvild Wetrhus Thorsvik krever hastetiltak mot passkrisen.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

Må tenke kreativt

– Så hva er da poenget med forslaget fra Venstre, om tiltakene dere forslår allerede er innført?

– Poenget er at det må settes inn tiltak. Vi vil gi forvaltningen ryggdekning til å tenke kreativt for å finne løsninger.

Thorsvik nevner flere muligheter: Kanskje kan nødpass vare lenger? Eller ID-kort kan gjøres billigere, så folk velger dette i stedet, dersom de kun skal reise innenfor EU/EØS.

– Midlertidige passkontorer kan også være en løsning. Og har regjeringen søkt å finne andre leverandører av råvarer til pass, spør Thorsvik.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger