NRK Meny
Normal

Stortinget får kritikk for luksusforbruk

Stortinget får kritikk for å bruke penger på visittkort med gullskrift og egen fotograf. – Vi er ikke et slott, vi skal være folkets hus, mener SV.

Ida Børresen står foran skjerm med Stortingets nye logo

NY LOGO: Stortinget får kritikk for blant annet å bruke penger på ny logo og grafisk profil, samtidig som byggeprosjektet sprekker med flere hundre millioner. Her presenterer direktør Ida Børresen logoen i september i fjor.

Foto: Morten Brakestad / Stortinget

Dagens Næringsliv skriver i dag om pengebruken på Stortinget, som flere stortingsrepresentanter reagerer på og beskriver som en ukultur.

  • En egen kokk / stortingskonditor ble ansatt i september i fjor
  • Fotograf ble ansatt i fjor
  • Ny visuell identitet har foreløpig kostet 2,5 millioner. I tillegg er det kjøpt inn egen maskin til 1,6 millioner kroner for å kunne trykke visittkort med gullskrift
  • Antall sjefer på Stortinget har økt fra 30 i 2010 til 38 i dag. Antall ansatte har økt fra 424 i 2008 til 495 i dag. På fire år har driftsbudsjettet økt fra 736 millioner til 905 millioner kroner.
  • Da stortingsperioden begynte i 2013 var det ingen kommunikasjonsavdeling. Nå finnes det en kommunikasjonssjef, seksjonsleder for presse og samfunnskontakt og en administrativ koordinator for avdelingen.

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) vinker til barnetoget på 17. mai

KRITISERES: Stortingspresident Olemic Thommessen og resten av presidentskapet får kritikk for pengebruken på Stortinget.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

– Må ikke bli del av elite

Torgeir Knag Fylkesnes, Stortingsrepresentant for SV

Torgeir Knag Fylkesnes i SV.

Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

SV er svært kritisk til det som er kommet fram.

– Det er et stort paradoks at man bevilger seg selv pomp og prakt, mens de som jobber «på gølvet» med renhold og vakthold blir behandlet stadig dårligere, påstår stortingsrepresentant for SV Torgeir Knag Fylkesnes til NRK.

Han sier SV vil stake ut en annen kurs om de får innflytelse etter høstens valg.

– Det er veldig viktig at Stortinget speiler det norske samfunnet, og ikke stikker av og glir inn i en elite, sier Fylkesnes.

Får kritikk av partifelle

1. nestleder for kontroll- og konstitusjonskomiteen, Michael Tetzschner

Michael Tetzschner i Høyre

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Høyres Michael Tetzschner, som tilhører samme parti som stortingspresident Olemic Thommessen, mener veksten «peker klart mot at en organisasjon som (...) er i ferd med å miste sitt grunnleggende oppdrag av syne».

Også Marit Arnstad fra Senterpartiet er kritisk, og sier presidentskapet virker å være mer opptatt av mottakelser enn stortingsarbeid.

– Stortinget er offer for en klassisk byråkratisering der en voksende ledelse blir mer opptatt av andre ting enn kjerneoppgaven, som er å sørge for at møtene i salen fungerer og at innstillingene og politikken, blir best mulig, sier Arnstad til DN.

Stortingets logo

GULL: Den nye profilen er med gullskrift. Stortinget har nå investert i en egen printer som også kan skrive ut visittkort med gullfarge.

Foto: Stortinget

Administrasjonen mener media overdriver

Stortingspresident Olemic Thommessen har ikke besvart NRKs henvendelse i dag.

Administrasjonen svarer på vegne av stortingsdirektør Ida Børresen. De mener det ikke er riktig at Stortinget har ansatt en egen konditor, fotograf eller skaffet trykkmaskin bare for å skrive ut i gullfarge, slik som Dagens Næringsliv beskriver det.

– Da vi i 2016 omgjorde en eksisterende stilling på kjøkkenet til baker, var dette for å tilføre viktig kompetanse og effektivisere denne delen av produksjonen. Stillingen har ansvar for både gjærbakst og kaker i Stortingets serveringstilbud, forklarer avdelingssjef Terje Olsen.

Sekretariatsleder i ledelsessekretariatet på Stortinget, Dag Nordbotten Kristoffersen, forklarer at også fotografstillingen var en eksisterende stilling som ble omgjort.

– Tidligere leiet Stortinget inn fotograf. Dette er dyrt og det gjorde også at det er mange begivenheter på Stortinget som ikke er dokumentert med bilder. Det er viktig at Stortingets virksomhet kan dokumenteres på en profesjonell måte også i bilder.

Kristoffersen sier videre at den nye trykkmaskinen ble kjøpt inn fordi det var behov for å erstatte en gammel, uten at gullskriften var begrunnelsen for anskaffelsen.

Folketingets formann Pia Kjærsgaard møter Stortingspresident Olemic Thommessen (H) på Stortinget

OFFISIELT BESØK: Stortingets president Olemic Thommessen med direktør Ida Børresen møter Folketingets formann Pia Kjærsgaard.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Pomp og prakt

DNs gjennomgang av økonomien på Stortinget kommer etter at presidentskapet har fått krass kritikk for håndteringen av byggeprosjektet ved Stortinget, som har sprukket med flere hundre millioner kroner.

SV har ment noen må stilles til ansvar for overskridelsene, men beskriver den øvrige pengebruken som en villet utvikling.

– Dette er en form for pomp og prakt som har utviklet seg de siste 4 årene. Vi er ikke et slott, vi skal være folkets hus, sier Fylkesnes.

– Men du som stortingsrepresentant får jo disse godene selv også?

– Ja, men SV ønsker ikke dette. Vi har stemt mot høyere lønn, og vil ikke ha cortado sponset av Stortinget Fotograf er greit, men gullbelagte visittkort er utenfor det nøkterne.

– En konditor som trykker logo på bakervarer er å bevege seg inn i en kultur som er helt unødvendig.

Sekretariatsleder i ledelsessekretariatet på Stortinget, Dag Nordbotten Kristoffersen, sier de stiller seg uforstående til utsagnet om logo på bakervarer.

– Dette kjenner vi ikke til, skriver Kristoffersen i en epost til NRK.

​NRK presiserer: 5. juli publiserte nettstedet Faktisk en faktasjekk om DNs sak. Faktisk konkluderte med at det ikke er dekning for avisas påstand om at «en egen stortingskonditor ble ansatt i september i fjor, blant annet for å lage franske makroner.». NRK har derfor tatt dette ut av denne nettsaken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger