Største beslag på 20 år: Tolldirektøren er bekymret for ungdom

Det første halvåret i 2016 gjorde tollvesenet hasj- og marihuanabeslag på 1,6 tonn. Det er det største beslaget gjort på 20 år. – Skummel utvikling, mener tolldirektør Bjørn Røse.

Det første halvåret i 2016 gjorde tollvesenet hasj- og marihuanabeslag på 1,6 tonn. Det er det største beslaget gjort på 20 år. – Skummel utvikling, mener tolldirektør Bjørn Røse.

De fleste beslagene hittil i år har blitt gjort i trailere, bobiler, varebiler og campingvogner.

I mars ble det gjort et rekordbeslag på 639 kilo ved Svinesund fra en spanskregistrert trailer. Det er det nest største beslaget i Norges historie - med 1 million brukerdoser og en gateverdi på 100 millioner kroner, ifølge tolldirektør Bjørn Røse.

Største hasjbeslag på 29 år

STØRST PÅ 20 ÅR: Dette beslaget på 639 kg hasj fra 24. mars i år er det største på 20 år.

Foto: Tolletaten

Første halvår i år er det gjort beslag av 1600 kilo hasj og marihuana. Beslagene er etter norsk målestokk voldsomt store, mener Røse. Han er redd de store beslagene er resultat av større etterspørsel blant ungdom.

Skummel utvikling

– Forbruksmønsteret i Norge, særlig blant ungdom, har vært under rimelig kontroll gjennom de siste ti årene. Forbruket har vært stabilt og kanskje litt synkende. Nå aner vi dessverre en tendens til økt forbruk av cannabis blant ungdom og det er en skummel utvikling som vi må gjøre alt vi kan for å prøve å kvele ved fødselen.

Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse

BEKYMRET: Tolldirektør Bjørn Røse er bekymret over utviklingen av cannabisbruk blant unge.

Foto: Tor René Stryger / NRK

Han mener også styrkegraden på cannabisen går mot en skummel utvikling.

Ifølge Røse hadde hasjen og marihuanaen for 20-30 år siden en styrkegrad som kunne ligge på mellom 2-5 prosent THC (Tetrahydrocannabinol, det viktigste psykoaktive virkemiddelet i cannabis).

– I dag er THC-prosenten oppe i 10 eller 15. Cannabisen har dermed blitt mye sterkere, mer vanedannende og er farligere, forklarer Røse.

Cannabis

STERKERE: Tollvesenet har testet cannabisplanten og THC-prosenten er mye høyere nå enn for 20 år siden.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

Beslagene av tradisjonelle narkotiske stoffer, for eksempel khat, amfetamin, kokain og heroin, har gått ned siden fjoråret.

Ungdom bestiller på nett

Det har også blitt en farlig trend at mange, kanskje spesielt unge mennesker, bestiller syntetiske narkotiske stoffer hjem i posten. Det er ofte medisinske oppskrifter som har gått skeis under medisinsk forskning, hvor man videreutvikler dette for at det skal gi kraftigst mulig rus.

Røse forklarer at det sjelden blir gjort store beslag av syntetiske stoffer fordi det aldri blir importert mange kilo. En brukerdose kan være helt ned i en milligram. Tollvesenet gjør likevel minst 2000, kanskje 2500 beslag hvert år av disse stoffene.

– Over tid er våre beslag av syntetisk narkotika økende. Dette er en skummel form for narkotika, der en eneste brukerdose kan være dødelig. Vi har hatt dødsfall i Norge ved bruk av disse nye syntetiske narkotiske stoffene. Det som gjør at vi er spesielt urolige er at det er billig.

Tollvesenet er i ferd med å trene narkotikahunder til å kunne lukte syntetiske stoffer.

– Feil å indikere økning

Oslo-politiet har etterforsket saker med beslag av totalt 1,1 tonn cannabis i løpet årets første fem måneder.

– Dette er et høyt tall sammenlignet med tidligere år, men mengder og typer narkotika styres også etter hvilke miljøer vi prioriterer å bekjempe. Det blir derfor feil å bruke det som en indikasjon på at cannabisbruken har økt i Norge, sier Rune Solberg Swah ved seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt til NTB.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger