NRK Meny
Normal

Størst risiko for hodelus i Oslo

Oslo kommune har ingen sentral kampanje mot hodelus, til tross for at Oslo-elevene har størst risiko for å få lus på grunnskolen.

En voksen hodelus

En voksen hodelus kan bli to til tre millimeter lang.

Foto: Preben Ottesen / Folkehelseinstituttet / NTB scanpix


Tall fra en undersøkelse Folkehelsen gjorde i 2008 viser at 2,15 prosent av elevene i Oslo-skolene har folkelus, skriver Aftenposten.

Tilsvarende tall for Trondheim og Bergen er henholdsvis 1,62 og 1,53 prosent, mens i Tromsø og Bodø har under en prosent av elevene hodelus.

I Oslo er det skolehelsetjenesten i hver enkelt bydel som tar initiativet til lusekampanjer. Folkehelseinstituttet ønsker at skolene har slike kampanjer hver høst.

– Hvis alle sjekkes samtidig, er sjansene for å bli kvitt utøyet størst, sier Preben Ottesen i Folkehelseinstituttet.

Like ille som i mellomkrigstiden

I Oslo er hodelus like utbredt i dag som det var i mellomkrigstiden etter at den har gjort et «comeback» de siste årene.

På 1950- og 1960-tallet var hodelusen i praksis utryddet, men utover på 1980-tallet kom den tilbake på skolene.

– Den siste undersøkelsen vi gjennomførte i 2008 og 2009 viste uansett at det har vært en enorm økning av lus siden 1950- og 1960-tallet. Vi var i 2009 tilbake på samme nivå som på 1800-tallet, sier Ottesen ved avdelingen for skadedyr til NTB.

– Høst er lusesesong

De siste fem årene har salg av lusemidler fordoblet seg, med august og september som toppmånedene.

– Høst er lusesesong, slår kommunikasjonssjef Jostein Soldal i Apotekforeningen fast. Både i 2014 og 2015 ligger salget av lusemidler vesentlig høyere enn tidligere år.

I fjor ble det solgt lusemidler for 50 millioner kroner på apotekene.

Ottesen vet ikke om salgsøkningen skyldes at hvert lusetilfelle fører til behandling av hele familier, eller om det har vært en faktisk økning av smitten de siste årene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger