Har lest 7000 av Breiviks private e-poster

Like etter 22. juli ga hackere frilansjournalisten Kjetil Stormark innsyn i 7000 av Breiviks private e-poster. Nå gir han ut bok om e-postene, og kritiserer politiet for ikke å ha etterforsket materialet bedre.

Kjetil Stormark gir ut ny bok

Kjetil Stormark lanserer mandag sin nye bok, basert på Anders Behring Breiviks private e-poster som hackere skaffet til veie like etter at terroristen slo til 22. juli i fjor.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Boka «Massemorderens private e-poster» presenterer hittil upublisert materiale. Seks dager etter 22. juli i fjor fikk forfatteren 7.000 av Breviks private e-poster som var hacket fra hans private e-post-kontoer.

Stormark har sittet på dette materialet i over ett år, men sier han ikke har villet publisere det i frykt for å ødelegge politiets etterforskning.

– Nå som rettssaken er over og bevisførselen avsluttet, er det på tide å gjøre materialet offentlig tilgjengelig, sier Stormark under dagens boklansering.

– Det norske folk må få informasjon

Ifølge forlaget gir boka leseren anledning til å selv bedømme hvordan Anders Behring Breivik opptrådte i sosiale relasjoner i årene før terrorangrepene.

– For at dommen mot Anders Behring Breivik skal ha troverdighet, bør det norske folk få tilgang til mer informasjon enn de har hatt til nå. Det omfattende e-postmaterialet i denne boken er et slikt materiale, sier Stormark selv.

Stormark mener boka er et viktig innspill mot det som endte med å bli det viktigste stridstemaet i rettssaken mot Anders Behring Breivik, nemlig om han var psykotisk da han gjorde det han var tiltalt for.

– Jeg mener de mange e-postene bekrefter den avsagte dommen. Når dette ble stridstema, og man fikk oppleve så lite av Breivik under rettssaken, er det grunn til å gjøre dette materialet tilgjengelig for folk flest. Og samtidig er det ganske mye informasjon i mailene som gir folk flest muligheten til å bedømme hans opptreden over tid, sier forfatteren.

– Komisk om Breivik skulle påberope seg privatlivets fred

Per T. Nordanger i Spartacus forlag

Forslagssjefen i Spartacus, Per T. Nordanger, sier forlaget hadde noen etiske betenkeligheter ved å la enkelte av Breiviks e-poster gå i trykken.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Forlaget Spartacus har ikke har gjort noe for å undersøke om e-postene er ekte, men har hatt full tillit til forfatteren.

Forlagssjef Per T. Nordanger sier de hadde noen etiske betenkeligheter ved å trykke disse e – postene. Først og fremst fordi det er så mange som ønsker fred for Breivik nå.

– Når det gjelder det juridiske hadde vi få betenkeligheter, hvis Breivik skulle påberope seg privatlivets fred, ville det vært mest komisk, sier han.

Forlagssjefen sier videre at han over hodet ikke er noe opptatt av hvordan Breivik selv vil reagere på denne boka.

Når det gjelder autentisiteten sier Stormark selv:

– Det ligger en god del i e – postene fra andre kilder som bekrefter at det er snakk om ekte e-poster, fra Breiviks e-postkontoer. Det dreier seg opplysninger som er kommet fram gjennom vitner og annet.

Forfatteren har anonymisert de fleste navnene på privatpersoner som Breivik har kommunisert med, men identifiserer personer som tidligere har stått fram og navn på ulike firma som Breivik har vært i kontakt med.

Kritiserer politiets etterforskning

Under dagens pressekonferanse benyttet Stormark også anledningen til å kritisere politiet for slett arbeid i forbindelse med de 8000 e-post-adressene han forsøkte å sende ut kompendiet sitt til morgenen 22. juli.

– Det er uakseptabelt at politiet ikke etterforsker de 8000 e-postene manifestet er sendt til. At man ikke bruker tid på å finne Breiviks meningsfeller øker muligheten for at 22. juli kan skje igjen, uttaler Stormark.

Forfatteren refererer til mannen som ble arrestert i Tsjekkia, og sier han mener politiet bør etterforske dette med full tyngde.

– Hvis det finnes en minste mulighet for at det kan komme et lignende angrep, så må Breiviks reiser og internasjonale kontaktvirksomhet etterforskes bedre. Det er åpenbart at han systematisk har slettet mange spor, han har vært både raffinert og avansert i metodikken sin der, sier han.

Stormark mener det finnes puslebiter her, som langt på vei bekrefter det Breivik har sagt i avhør. Forfatteren minner om at hvis det finnes personer som har påvirket Breivik til å gjøre det han gjorde, så er det straffbart.

– Det er ekstremt viktig at det ikke settes av for små ressurser i etterforskningen av dette, mener Stormark.

Vil skrive til sammen tre bøker

Det var den norske hackergruppen Noria som i dagene etter terrorangrepene klarte å hente ut terroristens e-poster fra flere av hans e-postkontoer. Materialet ga de til Kjetil Stormark, som de ba gi materialet videre til politiet.

Stormark hadde inntil da fulgt hackergruppen tett i flere måneder på oppdrag fra magasinet Plot.

– De var like engasjerte som folk flest i Norge og ville hjelpe politiet med å få tak i disse e-postene, sier Stormark til NRK.

«Massemorderens private e-poster» er den andre boka om terrorangrepet som Stormark gir ut.

I desember i fjor kom boka «Da terroren rammet Norge:

189 minutter som rystet verden » på Kagge forlag.

Stormark jobber også med en tredje bok knyttet til 22. juli. Den tar for seg norske myndigheters beredskapsarbeid siden 2001, og skal etter planen også komme ut i høst.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger