NRK Meny
Normal

Storm og snøfall forsinker flytrafikken i vest og øst

I Bergen har ekstremværet Nina stoppet all flytrafikk. På Oslo lufthavn førte snøfallet lørdag formiddag til at en rullebane måtte stenges fordi brøytemannskapene ikke klarte å skuffe snøen unna fort nok.

Snø på Oslo Lufthavn Gardermoen

Brøytemannskapene på Oslo lufthavn klarer ikke å holde snøen unna, og rullebanene har i perioder vært stengt for snørydding. Dette bildet er tatt lørdag formiddag.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Begge rullebanene på Gardermoen var stengt en kort periode. Da snødde det så tett at brøytemannskapene ikke rakk fra en rullebane til den andre før det hadde snødd igjen. Like etter kl. 12 klarte brøytemannskapene å åpne én av de to rullebanene igjen.

Mariann Hornnes

Mariann Hornnes i Avinor sier snøværet fører til flyforsinkelser.

Foto: Avinor

– Vi konsentrerer oss om å holde den vestre rullebanen åpen. Været begynner å lette, og vi skal klare å få unna lørdagstrafikken, selv om det har vært opp til én times forsinkelser, sier Mariann Hornnes, teknisk direktør i Avinor.

Hun sier flyplassen har hatt alt tilgjengelig mannskap ute, og at de jobber så fort de kan. På avising er det stor nok kapasitet til å holde unna trafikken.

Opptil 2 timer forsinket

Selv om flyplassen sliter med å få unna flytrafikken, bes passasjerene møte til vanlig tid.

Formiddagens punktlighet på Oslo lufthavn er på bare 64 prosent. Halvparten av alle fly fra SAS, Widerøe og andre flyselskaper er forsinket, men Norwegian har hatt 23 av 27 fly i rute. Forsinkelsen lørdag ettermiddag er opp til to timer.

Se webkamera fra Oslo lufthavn her.

Fly i snø på Gardermoen

Ved 14-tiden hadde det sluttet å snø, og det lysnet på Gardermoen.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Hornnes sier hun håper været vil lysne og snøfallet avta på Gardermoen utover ettermiddagen, slik at trafikken kan normaliseres. Men trafikken over mot Vestlandet vil trolig fortsatt lide.

Sidevind stoppet flytrafikken

I vest fører vinden som følger med uværet Nina til problemer.

Ved Bergen lufthavn Flesland er rullebanen åpen, men alle avganger og landinger er innstilt på grunn av uværet, opplyser kommunikasjonsansvarlig Cathrine Fuglesang Framholt.

Cathrine Fuglesang Framholt

Cathrine Framholt forteller at vindretningen på Flesland gjør at flyene ikke kan lande eller ta av.

Foto: Avinor

Ved 13.30-tiden er det full stopp og ingen fly tar av eller får lande.

– Årsaken er at det blåser stiv kuling med storm i kastene, og at vindretningen på tvers av rullebanen betyr farlig sidevind, sier Framholt.

Minst ett Widerøe-fly har valgt å fly over Bergen og gå til Stavanger. Andre fly har blitt omdirigert til Florø.

Framholt sier de regner med at det blir innstillinger i mange timer framover. Flyplassen anbefaler likevel at de reisende møter opp til vanlig tid. Det første flyet som er satt opp til avgang er et Norwegian-fly til Alicante i Spania som skulle gått kl. 15.35. Det har fått stipulert avgang kl. 19.

Også flytrafikken fra Oslo til Vestlandet lider, med forsinkelser opptil 2 timer til Florø.

På Stavanger lufthavn Sola er det også store forsinkelser på grunn av Ninas herjinger, men flyplassen er ikke stengt. Flyet til Bergen som skulle gått kl. 14, har fått ny avgangstid kl. 18.

Ved 13-tiden var vinden på Vestlandet mange steder oppe i 60–70 knop ifølge Meteorologisk institutt.

Laster Twitter-innhold

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger