NRK Meny
Normal

Storebror: – Jeg trodde Mohamad kom til å dø

OSLO UNIVERSITETSSYKEHUS (NRK) Mohamad Hamid (21) ble skutt tre ganger på kloss hold på Utøya. Familien trodde han skulle dø. Nå er han skrevet ut fra sykehuset.

Utøyaofre

KJEMPET SEG TILBAKE: Mohamad Hamid (21) ble skutt tre ganger på Utøya. Bildet er fra sykehuset. Ved siden av Mohamad, storebror Ahmad Mido Hamid. Bildet er gjengitt med tillatelse fra familien.

Foto: Privat

21-åringen fra Brumunddal ble denne uken det siste offeret som skrives ut fra akuttbehandling etter terrorangrepet 22. juli.

– Jeg trodde han kom til å dø. Det var kritisk en stund. Men han er veldig sterk, og har kjempet seg tilbake til livet, sier Mohamads storebror, Mido Hamid (26) til NRK.

Hardt skadd

I ukene etter terrorangrepet har lillebroren gått inn og ut av koma og vært døden nær flere ganger, forteller Mido.

På grunn av skuddskadene har 21-åringen amputert en arm og et bein.

– Det har vært mange tunge dager og netter. Jeg og familien har ventet på sykehuset. Han ble skutt tre ganger og var svært dårlig i mange uker etterpå. Jeg har forsøkt å ikke gi opp håpet, sier han.

Bestevennen drept

Utøya-ofre

BESTEVENNER: Mido Hamids bestevenn, Karar Mustafa (t.h) ble drept på Utøya. Hamids lillebror ble alvorlig skadet.

Foto: Privat

Mido Hamid var tidligere leder i Ski AUF.

I tillegg til at lillebroren ble hardt skadd, mistet 26-åringen bestevennen Karar Mustafa på Utøya.

Om ettermiddagen 22. juli ville både lillebror Mohamad og bestevennen Karar gå på informasjonsmøtet om terrorangrepet i Oslo. Mido var trøtt og valgte å gå tilbake til teltleiren ved kafébygget for å hvile.

Mens han ligger i teltet hører 26-åringen skuddene. Han tror først det er en spøk, men når han kommer ut på plassen ser han gjerningsmannen heve våpenet og skyte.

Barbeint og livredd, løper han gjennom skogen. 26-åringen blir nesten skutt mens han løper, men klarer å søke tilflukt ved noen klipper.

Han blir reddet i land av en båt. På Utvika får han vite at bestevennen er savnet. Lillebror Mohammad kjemper for livet på sykehuset.

Analyserer erfaringene

Totalt 76 personer ble hardt skadd i terrorangrepet i Oslo og på Utøya. Flere av ofrene er fortsatt til rehabilitering, men de fleste er sendt hjem.

Overlege ved Oslo universitetssykehus Ullevål, Pål Aksel Næss, forteller til NRK at erfaringene fra terrorangrepet skal analyseres grundig.

– Vi ønsker at andre skal dra nytte av de erfaringene vi har gjort ved disse hendelsene, sier Næss til NRK.

Mohamad Hamid Utøya

FØR UTØYA: Mohamad Hamid (21) ble skutt tre ganger på Utøya. Han er skrevet ut av sykehuset, men får fortsatt tett oppfølging.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger