Hopp til innhold

Støre:– Dette er min deal

Ap-leder Jonas Gahr Støre ønsker seg en regjering med Senterpartiet og SV, og avviser invitasjonene til Rødt og MDG.

Stortingsvalg 2021. Partilederdebatt i Bodø

Det er disse to Støre vil ha med seg inn i regjeringskontorene, men Vedum vil helst unngå å regjere med Lysbakken og SV.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Rødt vil jo ikke i regjering med noen. Og jeg har sagt at de politiske forskjellene er for store, så ikke Rødt. Og jeg sier også regjeringssamarbeid med MDG, sånn som politikken er, ikke er aktuelt, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i NRKs direktesendte partilederdebatt fredag kveld.

Samarbeidsspørsmålet på rødgrønn side var første tema i valgkampens aller siste debatt. Og programlederne Atle Bjurstrøm og Fredrik Solvang startet umiddelbart da de introduserte Støre i Tv-debatten som ble sendt fra kulturkvartalet Stormen i Bodø.

Stortingsvalg 2021. Partilederdebatt i Bodø

Programledere Fredrik Solvang og Atle Bjurstrøm startet debatten med å grille partilederne om samarbeidsspørsmålet.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Lysbakken tar «hele hurven»

Arbeiderpartiet vil helst i regjering med SV og Senterpartiet, men Senterpartiet ønsker ikke å ha med SV.

– Vi mener det beste er Sp/Ap, så får vi heller snakke litt med Audun Lysbakken i Stortinget, sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

SV-leder Audun Lysbakken vil helst ha med Rødt og MDG i tillegg til Senterpartiet, i en Ap-ledet regjering.

– Jeg mener ganske enkelt det blir for mye spill og spetakkel når alle lukker dørene for hverandre. Jeg tar hele hurven, så venter vi på resultatet mandag, sier Lysbakken.

Stortingsvalg 2021. Partilederdebatt i Bodø

Audun Lysbakken vil gjerne sitte i regjering med flest mulig på rødgrønn side.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Ultimatum fra MDG

MDG-leder Une Bastholm sier hun gjerne vil i regjering med Støre, men da må det bli helt slutt med all oljeleting på norsk sokkel.

– Det er et absolutt ufravikelig krav fra oss, sa Bastholm i debatten.

– Jeg synes det er klokt å snakke med Une, og det gjør jeg gjerne, og hvis dette flertallet ryker, så vil jeg snakke med alle, sa Støre. Men så fortsatte han:

– Men på regjering har jeg sagt hva jeg foretrekker. Og så opplever jeg at hvis ikke du sette oljenæringa på sidelinja, kommer med disse sluttdatoene så vil ikke jeg være med. Det er jeg imot, sa Ap-lederen, mens han henvendte seg til Bastholm.

Rødt vil ikke

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er den eneste på rødgrønn side som IKKE vil i regjering med Støre. Han vil støtte en Ap-ledet regjering, men krever til gjengjeld en forpliktende samarbeidsavtale med Rødt.

– Med ti fra Rødt inne på Stortinget, og med en rødgrønn regjering inne på Stortinget, så kan vi presse ny regjering, sier Moxnes.

– Hvis de får flertall så trenger de ikke høre på deg, skyter programleder Fredrik Solvang inn.

– Da kan de finne på å miste mange velgere, for vi tenker lenger fram, svarte Moxnes.

Stortingsvalg 2021. Partilederdebatt i Bodø

Rødt-leder Bjørnar Moxnes utfordret Jonas Gahr Støre til å inkludere Rødt i et samarbeid på rødgrønn side.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Han ba Støre avklare om han vil gå med på en avtale med Rødt etter valget, dersom flertallet går i rødgrønn retning. Og viste til at Støre enten kan lukke døra og få et Rødt i full opposisjon eller inngå en avtale.

– Er du med på en sånn deal, Støre? spurte Moxnes.

Svaret fra Støre kom kontant:

– Her står dealen min, sa Ap-lederen og pekte på Vedum og Lysbakken.

Støre vil ikke ha noen avtale med Rødt eller MDG selv om de havner på vippen.

Støre vil ikke ha noen avtale med Rødt eller MDG selv om de havner på vippen.

Rødgrønt kaos

På borgerlig side kommer ofte påstanden om kaos på rødgrønn side, men statsminister og Høyre-leder Erna Solberg avviste at hun har tatt dette begrepet i sin munn.

– Jeg tror ikke du finner et sitat fra meg på det rødgrønne kaoset, sa Solberg, før hun la til uttrykket ble «veldig eksemplifisert» i fredagens debatt.

– Det snakkes ikke om politikk, det snakkes om hvem som skal leke med hverandre. Det velgerne ikke får svar på, er hvilken politikk de får. Sp går til valg på en politikk som er helt motsatt av det Moxnes mener på mange områder, men likevel skal de samarbeide, sa Solberg.

Guri Melbys Venstre havnet i regjering med Fremskrittspartiet, enda hennes forgjenger Trine Skei Grande beskrev en slik utvikling som usannsynlig foran valget i 2017. Men da Frp trådte ut, fikk Venstre sin drømmeregjering med KrF og Høyre.

– Jeg er glad for at Venstre gikk inn i regjering. Ingen trodde vår regjering var mulig, men vi har fått gjennomslag for masse god klimapolitikk og skolepolitikk, sa hun.

Listhaug: Skremmende

Frp-leder Sylvi Listhaug sa hun opplever situasjonen på rødgrønn side som skremmende.

– Det som skremmer meg og mange velgere, er at vi kan få en regjering som vil legge ned oljenæringen, samtidig som de vil ha alt gratis, sa hun.

Stortingsvalg 2021. Partilederdebatt i Bodø

Frp-leder Sylvi Listhaug ønsker seg en regjering bestående av bare Høyre og Frp.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Mens Listhaug helst vil ha en regjering med Høyre – uten KrF og Venstre – vil KrF helst fortsette med dagens regjeringskonstellasjon.

– En vanlig familie har fått 14.000 i skattelette. Vi ønsker virkelig at denne regjeringen får forsette. Vi har en tydelig plan for hvordan vi skal få halvert utslippene innen 2030, sa KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad.

Sosiale forskjeller

Skatt, distriktspolitikk og spørsmålet om norsk skole evner å redusere sosiale forskjeller var blant de politiske temaene i partilederdebatten.

– Det er ingen tvil om at utdanning er veien ut av fattigdom, sa kunnskapsminister og Venstre-leder Guri Melby.

Hun sa utdanningstilbudet er godt, men at skolene kan bli enda bedre.

– Det finnes en vei til bedre skoler: Det er bedre lærere, sa hun. Ap-leder Jonas Gahr Støre går til valg med løfter om et enkelt gratis skolemåltid og ble angrepet for dette av den borgerlige posisjonen, som mener prioriteringen er gal.

– Latterliggjør gratis skolemat

– Jeg er så lei av å være i debatter med Høyre som latterliggjør hele diskusjonen om gratis skolemat. Det kan bety så mye for mange, sa Støre, som sa at det ikke er noen motsetning mellom å tilby skolemat og satse på økt kunnskap i skolen.

Høyre-leder Erna Solberg sa det går bedre i norsk skole.

– Det er flere som fullfører, også blant barna som har foreldre med lavere utdanning, sa Solberg.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad mener det er for tidlig å starte på skolen som seksåring.

Stortingsvalg 2021. Partilederdebatt i Bodø

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad ønsker ikke at 6-åringene skal gå på skole, men på førskole.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– KrF ønsker å erstatte førsteklasse med en førskoleklasse. Vi tror det vil utjevne forskjellene blant elevene, sa han.

SV-leder Audun Lysbakken sa på sin side at lærermangelen er det største problemet i norsk skole, mens Solberg sa at det er kommet 4.500 flere lærere.

– Det er ikke flere ufaglærte enn da dere satt i regjering, sa hun.

Oppløsning av fylker

Vedum mener at dersom kommunestyret i en kommune som har blitt sammenslått sier nei til å splittes opp igjen, skal man lytte til de som vil løsrive seg.

– Da skal vi lytte på de som bor i den tvangssammenslåtte delen. Hvis Senterpartiet får gjennomslag, så skal den delen få lov til å gjennomføre en folkeavstemning, og så skal regjeringen lytte til det, sier Vedum.

Trygve Slagsvold Vedum svarer på om det er en garanti hvis han kommer i regjering at både Viken og Troms og Finnmark blir oppløst.

Trygve Slagsvold Vedum svarer på om det er en garanti hvis han kommer i regjering at både Viken og Troms og Finnmark blir oppløst.

Støre vil høre på fylkesting og kommunestyrene.

– Vi mener, hvis et fylkesting tar en avstemning på at de vil løse opp, da skal vi følge det. Hvis det demokratiske uttrykket kommer. Og i en kommune, Trygve, så mener jeg det, at da må det være kommunestyret som tar den avgjørelsen, sier Støre.

AKTUELT NÅ