– Partiet trenger friskt blod og nye tanker

Mannen som trolig tar over Ap-tronen etter Jens Stoltenberg sier Arbeiderpartiet må utfordre gamle tanker. – Om jeg blir en del av ledelsen, skal jeg bidra til det.

Jonas Gahr Støre

NYE TANKER: Jonas Gahr Støre sier Ap alltid må være villig til å fornye seg. – Det har ingenting med at Stoltenberg går til NATO å gjøre.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Jonas Gahr Støre er nøye på å understreke at han ikke vil diskutere sin rolle i partiet før det formelle er på plass. Samtidig er han klar på at han ikke kommer til å bli en kopi av Stoltenberg dersom valgkomiteen og landsmøtet ønsker ham som ny leder.

– Noen sier at man skal fylle andre sko. Nei, man går i egne sko. Partiet står trygt i sine egne beslutninger, og må ta ansvar med det mannskapet som kommer, sier han til NRK.no dagen etter at NATO bekreftet at Stoltenberg blir alliansens toppsjef 1. oktober.

På spørsmål om hvordan han forholder seg til at det nærmest virker opplest og vedtatt at han blir ny Ap-sjef, gjentar Støre formuleringen han har rukket å si mange ganger allerede:

– Vi peker ikke ut ledere i Arbeiderpartiet. De velges.

Men på spørsmål om hvordan Arbeiderpartiet skal fornye seg etter 13 år med Stoltenberg ved roret, er Støre mer snakkesalig.

– Jeg tror et parti som skal gjøre seg verdig velgernes tillit, må fornye seg hele tiden. Det har ingenting med at Stoltenberg går til NATO å gjøre, men Ap må tenke fornyelse, fordi vi lever i tider som skifter, sier han.

– Kan ikke henge fast i gamle løsninger

Etter det NRK får opplyst ligger det an til at partiet innkaller til et ekstraordinært landsmøte i slutten av juni for å velge en ny leder.

Helt siden italienske medier først meldte at Stoltenberg var NATO-favoritt for ti dager siden, har spekulasjonene rundt Arbeiderpartiets nye lederkabal florert i media.

Sterke krefter i Trøndelag og LO ønsker Trond Giske inn i partiledelsen allerede nå, mens Ap i nord varsler kamp dersom nestleder Helga Pedersen skvises ut. En endelig avgjørelse er ikke tatt, men etter det NRK forstår ligger det an til at kun partilederen byttes ut når partiet samles til ekstraordinært landsmøte.

– Alle i partiledelsen i Ap i dag er på valg til 2015. Men hvordan dette blir løst, det må de organene som har ansvar for det finne ut av, sier Støre, og viser til at sentralstyret og landsstyret møtes allerede mandag for å stake ut veien videre.

Men har du lyst til å ta med deg friskt blod inn i ledelsen dersom du blir partileder?

– Partiet trenger friskt blod og nye tanker hele tiden. Alle som har ambisjoner om å bli med i ledelsen i partiet, på alle nivåer, må tenke fornyelse, utfordre gamle tanker og ikke henge fast i løsninger som ikke virker. Om jeg blir en del av det, så skal jeg bidra til det, sier Støre.

– Vi må ta selvkritikk

Ifølge Støre må Arbeiderpartiets nye ledelse, uansett hvem det blir, lære av feilene som ble begått i valgkampen.

Ap ble Norges største parti også etter stortingsvalget i fjor, men de mistet regjeringsmakten til Erna Solberg og Co.

Når valgnederlaget skulle forstås og analyseres, åpnet partisekretær Raymond Johansen for at partiet kan ha framstått som arrogante.

Det ordet vil ikke Støre bruke, men han innrømmer at partiet har vært for tilbakeskuende.

– Det henger sammen med at man har sittet åtte år i regjering, og kanskje har vært mer opptatt av å snakke om hva man har fått til, enn hva man vil få til. Det tror jeg vil må ta selvkritikk på.

– Hvordan skal Arbeiderpartiet fornye seg?

Det er et stort spørsmål. Vi må ta partidemokratiet i bruk. Rett før dette med NATO kom opp, hadde vi i grunnen slått fast retningen for det arbeidet, sier Støre, og viser til at landsstyret nylig pekte på klima og miljø, helse og eldreomsorg og «kunnskapsøkonomien» som kjernesaker for partiet i årene framover.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger