NRK Meny
Normal

– Ikke nødvendig å orientere politisk ledelse

Støre mener diplomatseksjonen i UD trengte flere konkrete opplysninger dersom de skulle ha informert den politiske ledelsen om overvåkingssaken.

Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre uttalte seg i dag om hvorfor UD ikke informerte den politiske ledelsen om amerikansk overvåking.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Støre (Ap) mener det ikke var nødvendig for diplomatseksjonen i UD å informere den politiske ledelsen om at overvåkingen ved den amerikanske ambassaden var i grenseland av det som er lovlig. Diplomatseksjonen informerte derfor kun Politidirektorat.

LES: – Dette er i ytterkant av det politiet var bekvem med
LES: - Dette frikjenner USA
LES: – Det er det verste svaret vi kan få

Lå et kontor utenfor ambassaden

– Det diplomatseksjonen ble orientert om under møter med Politidirektoratet var at det forelå indikasjoner på at ved den amerikanske ambassaden drev med sikkerhetsrelatert aktivitet utenfor ambassadens område. Det var også antydet at det forelå et slags kontor utenfor ambassaden, sier Støre til NRK.

– Seksjonen vurderte om dette skulle tas opp med den amerikanske ambassaden, men kom frem til at dersom det skulle tas opp trengte man mer konkrete opplysninger.

Skulle følges opp av politiet

– Dette ble meddelt til Politidirektoratet og det ble enighet om at saken skulle følges opp av politiet.

Støre slår fast at det ikke er grunn til kritikk mot diplomatseksjonen fordi saken ikke ble rapportert til politisk ledelse.

– Hadde man funnet grunn til en bekymringsmelding til ambassaden, burde politisk ledelse blitt informert, sier han.

Krevde ikke tillatelse

Utenriksministeren mener at man har fått ganske uttømmende forklaringer fra ambassadens side og konkluderer, som Storberget, med at saken har en slik karakter at den ikke krevde noen tillatelse.

– Det hadde imidlertid ikke vært unaturlig om amerikanerne hadde varslet UD da de satte i gang den type virksomhet, slår Støre fast.

LES OGSÅ: – Polititopper overvåket nordmenn for USA

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger