NRK Meny
Normal

Støre: – Jeg blir urolig

Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, er bekymret over at regjeringen er utydelig på hvem som har ansvaret for den løpende beredskapen i Norge. Statsministeren mener han ikke hører etter.

Statsminister Erna Solberg (H) sier hun vil møte til beredskapshøring på Stortinget dersom hun blir innkalt.

Statsminister Erna Solberg sier at hun kommer til å stille i kontrollhøringen om norsk beredskap på lørdag, dersom hun blir innkalt. Men da mener hun at også Jens Stoltenberg bør bli bedt om å stille.

– Statsministeren mener at jeg har tungt for det og det skal jeg ta på alvor når hun sier det på den måten, sa Jonas Gahr Støre i Debatten på NRK i kveld.

Han sier han uansett er urolig over hvordan samordningen av beredskap fungerer under henne.

– Vi har stilt spørsmål ved dette fordi hvis det blir uklart hvem som har samordningsansvaret i det løpende så kan det være ikke bra når det oppstår en beredskapssituasjon, sier Støre.

Han mener at kontrollhøringen kommende lørdag derfor er et godt egnet tidspunkt i å få klarhet i hvordan statsministeren har organisert ansvaret.

– Før valget sa Erna Solberg at «vi trenger en nasjonal sikkerhetskoordinator». Det er en person. Så ble det opprettet et beredskap og sikkerhetselement på statsministerens kontor, og da er mitt spørsmål er det en person eller en funksjon?, sa Støre.

– Vil møte

Statsminister Erna Solberg sa at hun kommer til å møte på kontrollhøringen, dersom hun blir innkalt, men at Jens Stoltenberg da også bør møte, fordi riksrevisjonens rapport ikke minst omhandler tiden han var statsminister.

– Jeg kommer hvis jeg blir innkalt, men jeg synes Arbeiderpartiet forsøker å flytte fokuset på politikkutformingen. Den rapporten fra riksrevisjonen er fra 2011 til 2014. Hoveddelen av det var under den rødgrønne regjeringen, den sier at dere ikke tok godt nok tak. Jeg har vist at jeg har tatt tak, og dere forsøker dere på en avsporingsmanøver, sa Solberg.

Hun sa seg oppgitt over at hun for fjerde gang måtte svare Arbeiderpartiet, men at åpne tilsynsrapporter for departementene er ett av grepene hun har tatt. Videre at «beredskapselementet» er sammensatt.

– Vi har styrket statsministerens kontor ved at vi har flere ulike deler som bidrar til dette brede beredskapselementet, forklarte Solberg.

Slo seg ikke til ro

I tillegg til at en statssekretær har fått et mer overordnet beredskapsansvar, rullerer folk fra ulike departementer på statsministerens kontor for å gå i dypdykk i beredskapsutfordringene. De skriver så rapporter til statsministeren, som hun mener gjør regjeringen bedre på å koordinere og fatte beslutninger.

Selv om Støre berømmet åpne tilsynsrapporter slo han seg ikke til ro med svarene fra statsministeren, og pekte på justisdepartementet.

– Jeg blir urolig når vi fortsatt ser at vi har problemer med det departementet. Da må vi stille spørsmålet: Ledes det godt nok, fungerer det godt nok i den funksjonen det har i hele samfunnet?, spurte Støre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger