NRK Meny
Normal

– Må tenke meg grundig om hvis jeg blir spurt

ULLEVAAL STADION (NRK): Jonas Gahr Støre legger ikke skjul på sin beundring for NATO-klare Jens Stoltenberg. Når det gjelder sitt eget kandidatur som partileder, er Støre noe mer kryptisk.

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre snakker til årsmøtet til Oslo Arbeiderparti fredag.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Jonas Gahr Støre snakket til årsmøtet i Oslo Arbeiderparti fredag, etter at NATO har bekreftet at Stoltenberg blir ny generalsekretær i forsvarsalliansen.

Det har vært knyttet mye spenning til Støres tale, ettersom han av mange regnes som den heteste kandidaten til å ta som partileder etter Stoltenberg.

– Tenker ikke på «lyst»

Støre unnlot imidlertid å kommentere sitt eget kandidatur direkte, og er noe unnvikende når NRK spør om han har lyst til å bli ny leder i partiet.

– Min holdning til det er at Arbeiderpartiet ikke peker ut ledere. Vi velger dem, og vi gjør det etter de prosessene partiet har. Det skal jeg forholde meg til, sier Støre, før han legger til:

– Så skal jeg tenke meg veldig grundig om hvis noen vil snakke med meg om det. Ordet «lyst» er ikke det som kommer først til meg når jeg tenker på slike oppgaver, for jeg har sett hvor store de er. De menneskene som skal vurdere det, må tenke veldig nøye gjennom hvordan de skal ordne livene sine, og bruke kreftene sine på viktige samfunnsspørsmål.

Må snakke med familien

Støre sier samtidig at det er fantastisk å kunne være med på å påvirke politikk i et stort parti, og sier han vil snakke med sine nærmeste dersom han blir spurt om å bli ny leder.

– Hva er sannsynligheten for at du sier nei?

– Jeg får med meg hva mediene skriver, og får gode tilbakemeldinger fra partifeller, men jeg er opptatt av at mennesker tenker grundig gjennom valg når man kommer til korsveier, sier Støre til NRK.

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam sier han tror Støre har satt i gang noen tankeprosesser om lederjobben allerede.

– Jeg tror han lenge har vært klar over at situasjonen kunne oppstå, så jeg tror ikke han har startet den prosessen her og nå. Alt han sa til NRK bekrefter at han kommer til å være en kandidat, som etter alle solemerker også kommer til å bli valgt, sier Takvam.

– Svarer ikke på spørsmål jeg ikke har fått

Støre tar på sin side favorittstempelet han får av Takvam og andre eksperter med stor ro.

– Jeg merker meg det som står i mediene, og en del av det er jo hyggelig – hvis det er et uttrykk for tillit til meg. Men jeg har stått og sett på sidelinjen hva det krever å ha en sånn jobb. Jeg er opptatt av at man ved slike korsveier tenker gjennom de valgene man har. Jeg har ikke valgt dette, eller søkt mot dette, og vil forholde meg til de prosessene partiet skal ha.

– Det høres kjedelig ut, men slik er det.

– Det høres ut som du er i tvil om du kommer til å si ja?

– Jeg kommer i alle fall ikke til å svare på et spørsmål jeg ikke har fått når jeg snakker med deg, selv om det er veldig hyggelig.

– Får den beste man kan oppdrive

Store deler av Støres tale til Oslo Arbeiderparti gikk med til å rose den avtroppende Ap-lederen. Om han selv er aktuell til å ta over, var i mindre grad fokus.

– Det er naturlig å begynne med som opptar oss alle her i dag – og kanske særlig her i Oslo Arbeiderparti – at vår partileder, fra dette fylkespartiet, tidligere leder av Oslo Arbeiderparti – i ettermiddag er blitt utnevnt til ny generalsekretær i NATO, åpnet Støre fra talerstolen på Ullevål fredag.

– En krevende dagsorden venter – en oppgave som kaller på den beste. Og det er det NATO får nå – den beste som er å oppdrive. Landsmøtet i Oslo Arbeiderparti gratulerer Jens, og ønsker ham alt det gode vi kan for det arbeidet han nå går til, sier Støre.

– Ingen er uerstattelige

Støre kom med en rekke lovord om sin partikollega, og sier at NATO får «en klok og engasjert generalsekretær» – den første fra Norge.

– Han tar med seg norske erfaringer til denne jobben, erfaringer fra ett av de landene som grunnla NATO – en lojal alliert og et nordområde land som har vist hvordan moderne naboskap utvikles og forvaltes.

Støre presiserer også at en epoke i Arbeiderpartiets historie går mot slutten.

– Men vi er ikke helt der ennå. Partiet vil vite hvordan situasjonen skal håndteres. Så vil vi håndtere den. På en måte som er et demokratisk parti verdig – og troverdig, sier Støre.

Etter pressekonferanse utdypet Støre overfor flere medier hvorfor han mener Stoltenberg har vært viktig for Arbeiderpartiet.

– Stoltenberg er raus og inkluderende. Han har formet partiet og er befriende tydelig. Han har en politisk kraft som leder, men ingen er uerstattelige. Samtidig kommer vi til å merke at han forsvinner.

Jens Stoltenberg (t.v.) og Erna Solberg

Tidligere statsminister Jens Stoltenberg er klar som generalsekretær for NATO. Her fra dagens med pressekonferanse, med Norges nåværende statsminister Erna Solberg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger