Hopp til innhold

Støre: – For meg var 22. juli en veldig personlig opplevelse

Jonas Gahr Støre hadde tilbrakt hele 21. juli 2011 på Utøya. – Jeg hadde vært sammen med hele det fellesskapet som var på leiren, da gruet kom til oss i løpet av kvelden 22. juli, sier Støre tre år etter.

Webvid28 HD Verden (uten redundans)

Han var på ferie da han fikk meldinger om angrepene 22. juli.

– For meg var det en veldig personlig opplevelse, for jeg var på Utøya hele 21. juli. Jeg kom meg fra ferie til Oslo, til regjeringskvartalet og til statsministerboligen utpå ettermiddagen 22. juli, og var i døgnet som fulgte tett med statsministeren, sier Jonas Gahr Støre, nå nyvalgt Arbeiderparti-leder.

I dag er det tre år siden terrorangrepet mot regjeringskvartalet og AUFs sommerleir på Utøya.

– Tiden leger ikke alle sår

Støre skal holde tale både under gudstjenesten i Oslo domkirke og under minnemarkeringen på Utøya.

– Det som står igjen for meg nå, er det som preger også denne dagen: Sorgen, vemodet og møtet med de etterlatte, sier Støre til NRK.

– Tiden gjør noe med oss, men det er ikke slik at den nødvendigvis leger alle sår. Det er fortsatt mange mennesker som sliter har store problemer med det som skjedde 22. juli.

Laster Twitter-innhold

Dagens statsminister, Erna Solberg, var i Bergen da hun fikk meldinger om angrepet i regjeringskvartalet.

– Nyhetsbildene jeg så, det jeg hørte på radio på vei hjem til Oslo, og oppdateringene som regjeringen ga oss som var i opposisjon, ga sterke og kaotiske bilder. Utover kvelden og natta, da vi ble klar over tragedien på Utøya, så vi dimensjonene av det absolutt største terroranslaget vi har opplevd i Norge i fredstid, sier Solberg i dag.

Hva husker du fra dagene som fulgte?

– Jeg husker mange begravelser og mange øyenvitneskildringer, men jeg husker også godt et regjeringsapparat, som tross alt var rammet midt i hjertet, som jobbet på. Jeg husker Jens Stoltenbergs lederskap, som jeg mener man har god grunn til å minnes også på en dag som dette. Han var samlende og god til å lede landet og lede arbeidet etter 22. juli.

Laster Twitter-innhold

– Møter fremdeles mange av holdningene

Erna Solberg skal i dag tale under minnemarkeringen i Regjeringskvartalet, og hun skal også være til stede på markeringene i Oslo domkirke og på Utøya.

Både Solberg og Støre påpeker at vi fremdeles møter mange av holdningene gjerningsmannen sto for i dagens Norge.

– Vi har ikke klart å ta et oppgjør med de holdningene gjerningsmannen sto for. Denne mannen var alene om handlingen, men vi vet hver dag at han ikke nødvendigvis er alene om holdningene. Det er ikke sagt at handlinger følger av alle holdninger, men når de lever videre på den måten de gjør, tyder det på at vi i vårt samfunn har en utfordring vi fortsatt må jobbe med, sier Støre.

– Vi møter mange av holdningene. Det er ikke nødvendigvis sånn at de fører til handlinger, men mange av holdningene er der. Det er prisverdig at mange går i debatten, men utfordringer er at når du gir oppmerksomhet til slike holdninger, kan det tenne gnister som det er viktig at vi passer på å slukke, sier Solberg.

– Må utfordre faktagrunnlaget

Hun mener det er viktig å utfordre ekstremisters faktagrunnlag.

– Når det for eksempel sies at Norge kommer til å bli oversvømt av muslimer i fremtiden, må vi utfordre faktagrunnlaget for det. Det er ikke riktig, sier Erna Solberg.

– Jeg husker jeg så en interessant statistikk gjennomført da Islands krise var på sitt verste. Med den hyppigheten vi på to måneder hadde av islendinger som kom til Norge, ville vi blitt oversvømt av islendinger til slutt. Statistikk kan misbrukes, og det må settes litt på plass iblant.

AKTUELT NÅ