Støre vil foreløpig ikke stemme for SV-forslag om atomvåpenutredning

SV vil ha med Arbeiderpartiet på å utrede hvordan Norge kan slutte seg FNs atomvåpenforbud. Ap svarer nei – men holder døra på gløtt dersom ordlyden endres.

Jonas Gahr Støre

IKKE AKTUELT: Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, sier at forslaget ikke er aktuelt for Ap slik det står nå. Men han sier Ap kan stemme for forslaget dersom ordlyden endres.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

– Slik teksten foreligger, er ikke dette noe vi kan stemme for uten videre. Så får vi se om vi kan gjøre endringer under stortingsbehandlingen, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NRK.

SV har varslet at partiet vil fremme forslag i Stortinget om en utredning der det skal vurderes hvordan Norge eventuelt kan slutte seg til FNs forbud mot atomvåpen. Håpet med utredningen er at Ap skal slutte seg til og sikre flertall for forslaget. Ap har nemlig tidligere gjort det klart at det ikke blir aktuelt å instruere regjeringen til å undertegne atomvåpenforbudet.

Politisk kvarter mandag klokken 07.45: Ap sier nei til SVs atomvåpenforslag. Støre, Lysbakken og Brende kommer.

Men selv om det nå «bare» er snakk om en utredning, er Støre skeptisk til ordlyden:

– Forslaget begynner med å si at det er en sak om signering, og det er ikke aktuelt for Arbeiderpartiet, sier Støre, før han legger til:

– Jeg tror vi kan samle et flertall i Stortinget som ber regjeringen veldig klart komme tilbake igjen og forklare hvordan den skal være en pådriver på nedrustningsfeltet.

Åpen for å diskutere ordlyden

SV-leder Audun Lysbakken sier han er åpen for å diskutere ordlyden i forslaget om atomvåpenutredning.

– Jeg er positiv til å forhandle ordlyden med Arbeiderpartiet så lenge intensjonen beholdes, nemlig at vi får en ordentlig vurdering av hvordan Norge kan støtte opp om forbudet mot atomvåpen, sier Lysbakken til NRK.

Stortingsvalget 2017.

ÅPEN FOR FORHANDLINGER: Lysbakken sier at han ikke syns det er riktig å ha et prinsipp om at en Høyre og Frp regjering skal få gjøre det de vil i utenrikspolitikken.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Lysbakken sier at han ikke syns det er riktig å ha et prinsipp om at en Høyre- og Frp-regjering skal få gjøre det de vil i utenrikspolitikken.

– Vårt mål er at Norge skal stille seg på riktig side i arbeidet for å få til et forbud internasjonalt, mens regjeringen har satt oss på feil side.

– Tror du det kan bli et stortingsflertall som kan tvinge regjeringen til å endre linje?

– Jeg håper på et flertall som tvinger regjeringen til å sette i gang en konsekvensutredning til å skifte side i FN. Vi er selvfølgelig villig til å forhandle om ordlyden å lenge det blir et vedtak som gir retning, sier han.

Mykere variant av gammelt forslag

I 2015 foreslo SV, Venstre og Senterpartiet at Norge skulle arbeide for et forbud mot atomvåpen. Forslaget ble nedstemt av H, Ap, Frp og KrF. Forslaget som SV nå lanserer er med vilje gjort mindre forpliktende, og handler ikke om at Norge skal slutte seg til FNs atomvåpenforbud. I stedet bes regjeringen utrede hvordan Norge eventuelt kan slutte seg til. Fra SVs side tror man dette forslaget er lettere for Arbeiderpartiet å støtte.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger