Støre vil gjøre slutt på diskettveldet

Regjeringen legger 70 millioner kroner ekstra i potten i revidert nasjonalbudsjett for å få fortgang i arbeidet med å gjøre utveksling av pasientinformasjon tryggere.

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre har fått nok av historier om at pasientjournaler sendes med faks, eller enda verre, som en diskett som fraktes med drosje mellom sykehusene.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Mange sykehus sender fortsatt pasientjournaler med faks, post og taxi, men nå lover helseministeren at alt skal skje digitalt i løpet av neste år.

Ved Radiumhospitalet i Oslo kan overlege Knut Håkon Hole utveksle bilder med andre sykehus på få minutter, men selve pasientjournalen må fortsatt sendes på gamlemåten.

Får fax hver dag

– Faksen kan vi få ganske fort. Men den kan ofte ha dårlig kvalitet, slik at det er vanskelig å lese den. Og for å sikre personvernet må vi ta bort det som identifiserer pasienten. Det kan lede til at det oppstår feil, sier Hole.

– Når mottok du sist en faks med pasientinformasjon?

– Jeg er ikke sikker. Men det skjer nesten hver dag. Faks og post kommer hver dag, fordi de aller fleste pasientene på dette sykehuset kommer fra andre sykehus.

Et system verdig Norge

Helseminister Jonas Gahr Støre setter nå av 70 millioner kroner ekstra i Revidert Nasjonalbudsjett til IKT-satsning i sykehusene.

– Vi hører litt for mange av de historiene der dokumenter som blir borte, at disketter sendes i drosje eller med posten. Det skal vi bort fra. Vi skal over på det som er moderne og som er Norge verdig, sier Støre.

(Saken fortsetter under bildet.)

Diskett

En slik er det nok mange år siden de fleste utenfor helsesektoren har sett.

Foto: Jarle Aabø

Tanken er å få fortgang i arbeidet med å gjøre pasienthverdagen tryggere.

– Vi er i god flyt, men det er viktig for pasientene å vite at informasjonen kommer fram raskt, sikkert og at den ikke blir borte på veien. Og for alle de som jobber i helsevesenet så skal de kunne få den inn og kunne handle som følge av den.

Faksen blir historie

Den klare målsetningen er at i løpet av neste år skal all kommunikasjon foregå elektronisk, og dermed lover Støre at faksen nå blir historie.

– Faksen har vært en god hjelper underveis, for den gjør at informasjonen kommer fram. Men det er alt for spinkelt med tanke på alle mulighetene man nå har. Men det koster, og da trenger vi å bruke penger midt i året for å holde trykket oppe, sier Støre.

– Men er disse ekstra 70 millionene nok til å få gjort det?

– Nei, men det kommer på toppen av de milliardene vi bruker på dette. Vi vil ha alle kommunene oppe og stå i løpet av året på Helsenett. Også vil vi i løpet av 2014 ha all kommunikasjon elektronisk, og ingenting på papir.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger