Hopp til innhold

Støre varsler tøffere tone fra Arbeiderpartiet

FOLKETS HUS (NRK): Jonas Gahr Støre antyder at Arbeiderpartiet ikke var tøffe nok som opposisjonsparti til å ta makten fra Erna Solberg (H). Han varsler en ærlig evaluering av hva som gikk galt.

Landsstyremøte Arbeiderpartiet

Jonas Gahr Støre på Arbeiderpartiets landsstyremøte.

Foto: Pernille Nielsen / NTB scanpix

– Klarte vi etter 2013 å slippe oss nok løs etter å ha sittet i regjering, til å fornye politikken og endre form i opposisjon? Var vi tøffe nok som opposisjonsparti? spør Jonas Gahr Støre.

Han mener Arbeiderpartiet står overfor tre viktige oppgaver etter valgnederlaget 11. september:

  • En åpen og ærlig evaluering av valgnederlaget
  • Utvikle ny politikk
  • «Være på hugget fra første dag» i Stortinget

Dårlig valg

Støre la ikke skjul på at han fortsatt er skuffet over å bare ha fått 27,4 prosent av stemmene i valget. En så dårlig oppslutning har ikke partiet hatt siden 2001.

Som opposisjonsparti ble årets valg det dårligste siden krigen.

Nå antyder Støre at partiet ikke har klart å fremstå som et ordentlig opposisjonsparti de siste fire årene. Blant annet stiller han spørsmål ved om det var lurt å søke brede forlik i Stortinget, noe han selv var en varm forkjemper for i forrige periode.

– Vi var en kritisk og konstruktiv opposisjon, men ble vi for konstruktive? spurte han.

– Jeg er stolt av politikken vi gikk til valg på, men var det klart nok? Var det nytt nok? Klarte vi etter 2013 å slippe oss nok løs etter å ha sittet i regjering, til å fornye politikken og endre form i opposisjon? Var vi tøffe nok som opposisjonsparti? fortsatte han.

Vil raskt i gang

Støre ble mottatt med stående applaus i Folkets Hus – i salen der han for en drøy uke siden måtte innse valgnederlaget. Nå advarer han partifellene mot å henge med hodet.

– Valget ble en stor skuffelse, men mer enn hver fjerde velger kom til oss. De forventer ikke at vi bøyer nakken. De venter at vi lærer og ser framover. De venter full innsats og fullt trøkk, sier Støre.

Til NRK sier han at Ap vil forsøke å utnytte den nye situasjonen i Stortinget, og utelukker ikke et formalisert samarbeid mellom Ap, Sp og KrF.

Han sier 14 ukers pappepermisjon, statstilskudd til rehabilitering og endringer i arbeidsmiljøloven er noe av det første partiet vil ta tak i på Stortinget.