Hopp til innhold

Støre varsler kraftig vekst i årets trygdeoppgjør

– Velferdsstaten er jo ikke til pynt – den er der for å brukes, sa statsminister Jonas Gahr Støre i årets 1. mai-tale.

Statsminister Jonas Gahr Støre besøker Innlandet 1.mai

INNLANDSTURNÉ: JonasGahr Støre holdt dagens første 1. mai-tale i Teatersalen i Brumunddal. Dagen avsluttes på Tangen i ettermiddag.

Foto: Geir Olsen / NTB

Støre bruker 1. mai på en rundtur rundt Mjøsa. I løpet av dagen får fem bygder og byer besøk av AP-lederen.

Først ut var Brumunddal nå i formiddag, hvor Støre startet mobiliseringen 133 dager før valget.

At jeg ville hit i valgåret 2023 er et uttrykk for hvor viktig denne delen av landet er for bevegelsen vår – og hvor viktig bevegelsen opp gjennom tiår etter tiår har vært for Innlandet, sa Støre.

Flere skal i jobb

Krigen i Ukraina ble viet tid i innledningen av Støres tale og han takket kommunene i Innlandet for at de har tatt på seg å bosette flyktninger fra det krigsherjede landet.

Derfra dro han linjer til hvordan krigen har rammet oss her hjemme med energikrise, prisvekst og renteøkninger.

Alle kan føle konsekvensene av krigen i sitt hverdagsliv her i Norge. Det er vanskeligere å få endene til å møtes, regningene og lånene betalt. Vanskeligere å planlegge for fremtiden, sier Støre.

Statsminister Jonas Gahr Støre besøker Innlandet 1.mai

SE VIDEO: Støre taler på 1. mai i Gjøvik.

Arbeiderpartiets mantra «arbeid til alle» står fast. Støre viser til at 100.000 flere har kommet i jobb det siste året.

Og flere skal det bli: «Skape og dele», det er en rettesnor for vår politikk, sier Støre.

Han viser til at regjeringen har planer om å skape nye arbeidsplasser i grønn industri i årene som kommer. Også i landbruket skal arbeidsplassene trygges.

Når vi får flere i jobb, kan vi også bygge ut velferden, sier Støre.

Ta i mot med god samvittighet

For på arbeidernes kampdag, brukte Støre også tid på å snakke om dem som faller utenfor arbeidslivet av ulike årsaker.

Ikke alle kan jobbe, også dem skal vi ta godt vare på. Med sykepenger, arbeidsavklaringspenger, uføretrygd og pensjon, sier Støre.

Det skal du ta imot med god samvittighet, for dere, velferdsstaten er jo ikke til pynt – den er der for å brukes.

Støre varsler at pensjonene skal reguleres slik at vi i år vil se det han omtaler som «den største veksten vi har opplevd i noe trygdeoppgjør».

I hvert fall i alle de årene jeg har vært i politikken, legger han til.

Rødt og Frp i Drammen

På hver sin side av Drammenselva, med bare minutters mellomrom, holdt Frp-leder Sylvi Listhaug og Rødt-leder Bjørnar Moxnes 1. mai-taler.

Strømsø torg på Drammens sørside var åsted for Frp-lederens tradisjonsrike 1.mai-tale. Der var det Arbeiderpartiet og LO som sto i fokus, særlig LOs valgkampbidrag til venstresida.

– Det som har skjedd etter at denne regjeringen kom i posisjon, er at vanlige nordmenn opplever at kjøpekraften er redusert, sa Listhaug.

Hun pekte på strøm- og bensinpriser, matvarepriser, og lange helsekøer.

– De som greier seg best er de som har penger og kan kjøpe seg ut av køen, og de som har helseforsikring, sa Listhaug og tordnet mot regjeringens eldrepolitikk.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sin tur på Bragernes torg. Han sier 1. mai trengs mer enn noen gang.

– For første gang i manns minne, opplever ikke flertallet i Norge økonomisk trygghet. Flere må nå droppe et av dagens måltider for å få råd til strømregninga, sa Rødt-lederen.

Så kom et angrep mot partiet som hadde holdt arrangement noen få hundre meter unna.

– Jeg hører Listhaug si at Frp er partiet for arbeidsfolk. Men, hør nå her, sa Moxnes.

Han ramset opp punkter han kritiserer Fremskrittspartiet for: skattekutt, forsvar av bemanningsbransjen, EUs energibyrå Acer.

– Listhaug: Dere later som dere har løsninger på strømprisene, men sannheten er at dere var med å skape hele problemet, tordnet Rødt-lederen.

LO-lederen hyllet storstreiken

Storstreiken og den kommende kommunevalgkampen var i fokus i LO-leder Peggy Hessen Følsviks 1. mai-tale, som i år ble holdt på Rjukan.

– Kraften i dette kollektivet – kraften i arbeiderbevegelsen – fikk vi demonstrert under streiken etter lønnsoppgjøret for to uker siden, sa Følsvik.

På det klassiske industristedet Rjukan var det blant annet ventet at en rekke arbeidere som er organisert i Industri Energi skulle tas ut i andre streikeuttak fredag 21. april. Streiken ble imidlertid avsluttet dagen i forveien.

Og Følsvik trakk ikke overraskende de historiske linjene i sin tale.

– Det var her – for 105 år siden – at arbeiderne ved Hydro bestemte seg for å ta kontroll over egen arbeidstid og marsjere ut etter åtte timers arbeidsdag. De gjorde det i fellesskap. Ikke en og en. Fordi de visste at sammen var de sterke, sa hun.

LO-lederen gikk tilbake til dagens situasjon og pekte blant annet på streikene i restauranten Olivia og logistikkbedriften 360 Logistics.

Brenna talte i Bergen

I Bergen tittet solen frem da kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) gikk på podiet.

– Gratulerer med å være blant millioner av mennesker som akkurat i dag markerer denne dagen. Denne dagen viser frem alt det vi er stolte av å fått til, samtidig som vi er utålmodige etter større endringer, sa Brenna fremfor et stort publikum på Torgallmenningen i Bergen.

Tonje Brenna (Ap)

Kunnskapsminister Tonje Brenna etter talen i Bergen.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

Brenna fokuserte mye på at viktigheten av fellesskap i en tid mange kjenner på uro, med både krig i Europa og økte kostnader.

– Kanskje er tiden bak oss litt enklere enn det som ligger foran oss. Men det betyr ikke at det ikke er mulig å gjøre det bedre. Det betyr ikke at det ikke er mulig å føle seg trygg.

1.mai-tog i Høyanger

1.mai-tog i Høyanger

Foto: Astrid Refsdahl
Alexandra Schönhowd Sørensen, Vestland AUF

Alexandra Schönhowd Sørensen, Vestland AUF

1.mai i Odda

1.mai-markering i Odda

1.mai i Bergen

1.mai-tog i Bergen

1. mai feiring i Årdal 2023

1. mai feiring i Øvre Årdal.

AKTUELT NÅ