Støre til Brussel med post-nei

Førstkommende mandag vil utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) informere EU-systemet om Norges nei til postdirektivet.

Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Johas Gahr Støre må snakke Brussel midt i mot.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Det er første gang reservasjonsretten i EØS-avtalen benyttes.

Les også: Tror postveto kan ødelegge EØS-avtalen
Les også: LO og AUF jubler for EU-veto
Les også: Ap sier nei til postdirektivet

– Vi kan ikke i dag forskuttere utfallet av drøftelser etter prosedyrene nedfelt i artikkel 102. Om det ikke oppnås enighet, vil den direkte berørte del av EØS-avtalen midlertidig kunne bli satt ut av kraft, sa Støre i sin redegjørelse om aktuelle EU- og EØS-saker i Stortinget torsdag.

Må prøve å finne løsning

Artikkel 102 slår fast at begge parter forplikter seg til å prøve å finne en løsning på konflikten eller begrense skadevirkningene i så stor grad som mulig. Men dette er upløyd mark, all den tid reservasjonsretten aldri tidligere er benyttet.

Støre var torsdag ikke beredt til å si noe nærmere om hva slags konsekvenser det vil få dersom EU svarer ved å suspendere deler av EØS-avtalen.

– Det er for tidlig å beregne de økonomiske konsekvensene av en mulig suspensjon. Både suspensjonens omfang og hvordan den gjennomføres vil her være av betydning, sa utenriksministeren.

Sjokk-tapet

Postdirektivet påførte nettopp Jonas Gahr Støre, statsminister Jens Stoltenberg og den øvrige toppledelsen i Arbeiderpartiet et sviende nederlag på partiets landsmøte.

For til tross for at mange fylkeslag ville bruke reservasjonsretten for første gang, gikk både partiledelsen og redaksjonskommiteen inn for at landsmøtet skulle overlate til partiledelsen å forhandle om endringer i direktivet før man eventuelt forkastet eller vedtok det.

Da det skulle voteres om saken på landsmøtet foreslo både Hordaland Arebeiderparti og et splittet Rogaland Arbeiderparti at det største regjeringspartiet skal bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen for første gang i historien.

Det betød at en motvillig Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre nå må snakke Brussel midt i mot uten noen form for forhandlinger.

Mange utsetter direktivet

Flere EU-land har ennå ikke gjennomført direktivet i egen rett. Elleve medlemsland kan ifølge direktivet utsette gjennomføringen fram til 2013.

EUs tredje postdirektiv slår fast at det skal være fri konkurranse om brevpost under 50 gram. Forsendelser over 50 gram er allerede liberalisert i Norge gjennom de to foregående postdirektivene fra EU.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger