Hopp til innhold

Støre selger seg ut av boligprosjekt etter Dagbladet-avsløring

Ap-leder Jonas Gahr Støre trekker familieselskapet Femstø AS ut av to boligprosjekter i Oslo etter det ble klart at flere av arbeiderne i et av byggeprosjektene jobber uten tariffavtaler og med «løsarbeiderkontrakter».

Jonas Gahr Støre var hovedtaler under 1.mai arrangementet på Youngstorget i Oslo mandag.

– Noe av det første Arbeiderpartiet vil gjøre i regjering er å forby de useriøse kontraktene ved lov, sa Støre da han talte på Youngstorget i Oslo 1. mai.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Det er Dagbladet som torsdag avslørte at flere av arbeiderne i et av byggeprosjektene Støre deleier i Oslo, ikke har noen sentral tariffavtale, eller organiserte ansatte.

Politisk har Støre selv gått kraftig ut mot denne typen kontrakter som han omtaler som «løsarbeiderkontrakter».

Senest i april sa han til Frifagbegelse at Arbeiderpartiet skal gjøre uverdige løsarbeiderkontrakter ulovlige og bidra til at flere fagorganiserer seg. Et budskap han gjentok i sin 1. mai tale.

Innrømmer manglende kontroll

– Som følge av de forholdene Dagbladet har påpekt og at det er vanskelig for Støre å følge opp prosjektene tett og direkte, har Støre satt i gang en prosess for å selge Femstøs eierandeler i byggeprosjektene, sier Camilla Ryste som er pressekontakten til Støre, som er bortreist og ikke tilgjengelig for kommentar.

Da det først ble kjent at Støre, sammen med Stein Erik Hagen og Tove Midelfart, investerer i bygging av 188 leiligheter i Oslo forsvarte han sin rolle i prosjektene.

Men nå snur han. Til Dagbladet sier Støre i en e-post at han ikke var klar over forholdene på byggeplassen, og er overrasket.

Han forklarer at den manglende kontrollen skyldes at familieselskapet Femstø AS kun eier tre prosent av aksjene.

– Det gjør at vi ikke er engasjert i prosjektets løpende drift og utvikling, skriver Støre i en e-post til Dagbladet.

Nå varsler Støre at familieselskapet vil selge seg ut av begge boligprosjektene i Oslo. Samtidig mener han at forholdene Dagbladet påpeker, viser at byggebransjen har strukturelle utfordringer som må møtes med politikk.

– Derfor har Arbeiderpartiet tatt til orde for å stramme inn regelverket og rydde opp i en bransje som har utviklet seg i negativ retning. Dette har høy prioritet for oss. Jeg er engasjert i å sikre seriøsitet og ordnede forhold i bygg- og anleggsbransjen og vil videreføre den politiske jobben med å bidra til orden og seriøsitet i norsk arbeidsliv, slik jeg varslet både på Aps landsmøte i april og på LO-kongressen i mai, sier Støre til avisa.

AKTUELT NÅ