Hopp til innhold

Støre åpner for endringer i sykelønna

Sykefraværet i Norge har skutt i været de siste årene. Statsministeren er åpen for endringer, men avviser kutt i ytelsene.

Jonas Gaht Støre

ÅPEN: Støre åpner for samtaler med LO om dagens ordning for sykelønn.

Foto: William Jobling / NRK

– Hvis du blir syk i Norge, skal du ikke straffes økonomisk av det. Det tror jeg er et veldig viktig prinsipp.

Det sa Støre til NRK under sin halvårlige pressekonferanse tirsdag.

Debatten om den norske sykelønnsordningen har blusset opp igjen den siste tiden. Det skyldes ikke minst at LO nå har åpnet for å gjøre endringer i ordningen, noe de i årtier har strittet imot.

Støre forteller at regjeringen vil stille opp i samtaler om sykelønnsordningen, men avfeier kontant at det kan bli snakk om kutt i ytelser.

– Nei. Det har ikke vi lagt opp til i det hele tatt, sier Støre.

Partiet Venstre har blant annet tatt til orde for kutt i ordningen.

Les også Støre kan puste litt lettere

sRRtbw-89k8

– Urovekkende

I år anslår regjeringen at den vil bruke over 62 milliarder kroner på sykelønnsordningen, en økning på flere milliarder kroner bare siden i fjor.

Samtidig viser tall at utviklingen i sykefravær går i feil retning.

I går kunne Nav fortelle at det legemeldte sykefraværet i årene 2019 til 2023 økte fra 4,8 til 5,6 prosent.

Det er en vekst på 17 prosent.

Dagens sykelønnsordning gir arbeidstakere rett til full lønn når de er syke. Med unntak av de 16 første dagene, som dekkes av arbeidsgiver, betaler staten for sykefraværet.

Nå foreslår LO og NHO i fellesskap, ifølge Aftenposten, å utrede en ny modell. Der skal staten trå til noen dager tidligere, for eksempel etter 12 dager. Motytelsen er at bedriftene betaler 10 prosent av regningen når en ansatt har vært syk i tre måneder.

lo-125år-030624

DIALOG: Peggy Hessen Følsvik og Jonas Gahr Støre i LO-lokale for feiring av 125 års jubileum for LO.

Foto: Bror Kvammen Bjerke / NRK

Til tross for at han ikke vil kutte i sykelønna er Støre enig i at fraværstallene må ned.

– Hvis sykefraværet går opp over tid, er det urovekkende, sa statsministeren.

– Hva er ditt signal til LO når de sier de kan være villige til å se på andre modeller for sykelønn?

– Vi stiller opp i de samtalene. Vi har en avtale om inkluderende arbeidsliv. De samtalene kommer vi til å delta i med et åpent sinn for å se om det er grep vi kan komme til sammen for å bidra til sykefraværet går ned.

Bedre tider?

På preseskonferansen var statsministeren også opptatt av det han selv mener er tegn til tykkere lommebok for folk flest.

– Jeg er glad for å si til arbeidsfolk, familier, studenter, pensjonister og hele Norge at nå skjer det: Folk får bedre råd i år, sa Støre.

Ifølge han sier både Norges Bank og SSB at folk vil få reallønnsvekst både i år og årene som kommer. Det er viktig i en økonomi som skal satse og se framover.

Prisvekst og høyere rente har lenge vært en verkebyll for regjeringen. Nå mener statsministeren at dette vil snu. Han viser til en prisvekst på vei ned.

Prisveksten har gått ned for femte måned på rad, sier Støre.

Statsministeren mener dette er tegn på at renta snart vil gå ned.

Imidlertid mener de fleste økonomer at renta ikke vil endre seg på kort sikt. Svaret kan komme allerede denne uka.

Norges Bank skal ha nytt rentemøte torsdag. Da får vi vite om den går opp, ned eller står på stedet hvil.

KLAR: Statsminister Jonas Gahr Stør på vei inn til egen oppsummerende pressekonferanse.

KLAR: Statsminister Jonas Gahr Stør på vei inn til egen oppsummerende pressekonferanse.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

Åpner døra for SV

I NRKs Politisk kvarter tirsdag morgen varslet statsminister Jonas Gahr Støre at han – hvis det blir rødgrønn valgseier – vil sikre landet en styringsdyktig regjering, og at han fram mot valget vil avklare nærmere akkurat hvordan den kommer til å se ut.

Under egen pressekonferanse sier han det slik:

Vi får se når vi kommer inn i halvåret før valgt hvordan vi presiserer det. Men jeg tror det er et ganske klart signal om at vi er åpne både for en flertallskonstellasjon og ellers ta ansvar for det som måtte komme.

Etter stortingsvalget i 2021 valgte sistnevnte å forlate de såkalte «sonderingene» i forkant av mulige regjeringsforhandlinger. Dermed ble de ikke med å styre landet sammen med Støre og co.

De mente da at avstanden mellom dem, Arbeiderpartiet og Senterpartiet var for stor.

Siden den gang har Senterpartiet flere ganger avvist at de ønsker å ha SV med i regjering.

Turbulens

Regjeringen har hatt nok å sette fingrene i det siste halve året. Både innenlands og utenlands. To statsråder har måttet gå av.

Sandra Borch (Sp) var statsråd for forskning og høyere utdanning. Allerede i januar måtte hun forlate regjeringen som følge av tekstlikheter i egen masteroppgave. Samme skjebne led senere helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Utenlands har statsministeren og regjeringen måttet bryne seg på flere kanter. Krigen i Gaza herjer fremdeles i Midtøsten. Tidligere i vår valgte regjeringen, sammen med flere andre land, å anerkjenne Palestina som stat.

Jonas Gahr Støre

HÅNDSREKNING: Støre understreker Norges støtte til Ukraina under en pressekonferanse tirsdag.

Foto: William Jobling / NRK

Samtidig vedvarer krigen i Ukraina.

Også denne konflikten påvirker regjeringen. Stortinget har enstemmig vedtatt langtidsplanen for Forsvaret. Fram til 2036 skal Norge bruke 1635 milliarder kroner på ulike forsvarsformål – en økning på 611 milliarder i tolvårsperioden.

– Ukrainas kamp er en historisk kamp for overlevelse, men også en kamp for Europas fremtid, sier Støre under pressekonferansen.

AKTUELT NÅ