Støre om Giske: – Han har ikke mye å gå på

Ap-leder Jonas Gahr Støre forteller om sterke reaksjoner på Giske-bråket i andre deler av landet. «Hva er det dere driver med?» var blant spørsmålene han fikk av partifeller i går kveld.

VIDEO: Se Jonas Gahr Støre i Politisk kvarter.

Flere kvinner har varslet om «ubehageligheter med seksuell karakter» knyttet til nestleder Trond Giske, og Støre sier han har gitt Giske en klar advarsel.

Aps sentralstyre satt i hastemøte torsdag kveld. Støre kaller det en gjennomgang med sentralstyret og fylkeslederne.

– De har tillit til at vi behandler dette på en skikkelig måte, det er vanskelige vurderinger. Men de er lei seg for situasjonen partiet er i. Det utløser dårlig stemning. Det reagerer de særlig på utenfor Oslo, hvor de sier at «dere må ordne opp og komme videre». «Hva er det dere driver med», var det noen som spurte om. Det er et godt spørsmål, sier Støre til NRK.

Da Ap-lederen møtte pressen i vandrehallen på Stortinget fredag morgen, fikk han spørsmål om Giske kan fortsette som nestleder dersom han får enda en advarsel.

– Han har ikke mye å gå på, svarte Støre.

VIDEO: – Den selvkritikken Giske tok i går er et uttrykk for at han skjønner at han har opptrådt på en måte som ikke er i tråd med våre retningslinjer, sa Jonas Gahr Støre etter at det har kommet inn varselmeldinger om nestlederen.

Trakk seg fra politikken

Onsdag kveld varslet en ung kvinne partiledelsen om det hun opplevde som flere tilfeller av uønsket seksuell oppmerksomhet flere år tilbake i tid.

Hun valgte å trekke seg ut av politikken etter hendelsene, og reagerer på at hun ikke har hørt noe fra Giske eller Støre.

– Jeg kan ikke kommentere enkeltsaker av hensyn til konfidensialitet begge veier. Det er tatt kontakt fra partikontoret. Historien har vært berørt, men den forelå skriftlig langt utpå natten, så jeg har ikke sett skikkelig på den, sier Støre.

VIDEO: Jonas Gahr Støre om ukultur i deler av Ap.

– Selvfølgelig ubehagelig

Giske sier han har formidlet beklagelser gjennom partiet, og har tilbudt seg å ta direkte kontakt. Giske beklaget sin egen oppførsel på Dagsrevyen torsdag, og innrømmet at tilliten til ham er svekket.

– Selvfølgelig er dette ubehagelig. Det er veldig alvorlig for oss, og vi må håndtere det på en skikkelig måte. Vi skal tro på det folk forteller, men de det fortelles om må også få gi sin vurdering, sier Støre.

Ap-lederen sier han har tillit til at Giske lever opp til ansvaret han har fått av landsmøtet, og mener det var riktig av nestlederen å legge seg flat etter en lang gjennomgang torsdag.

– Jeg tror ikke det har skjedd før at en partileder kritiserer en nestleder på den måten, men det var nødvendig. Så lenge det ikke rammes av straffelov er det opp til meg å gjøre en vurdering. Jeg har kommet med det jeg mener er en veldig sterk reaksjon, en offentlig kritikk, sier Støre.

VIDEO: Aftenpostens politiske kommentator Trine Eilertsen: – Støre leder et råttent parti.

Se hele intervjuet med APs nestleder Trond Giske i Dagsrevyen.
Ap-leder Jonas Gahr Støre svarte torsdag kveld på kritikken som er rettet mot partiet og Trond Giske etter at flere kvinner skal ha sagt fra om nestlederens oppførsel.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger